Årebladet

Sist oppdatert 22.11.2021, kl 19:00

Årebladet tar deg tilbake i tid

 

Her kan du lese hva som har skjedd.

Ukas roer i Uke 45-46


Foto: MK

Navn: Sverre


Alder: 11 år


Interesser/hobby: Roing


Hvordan oppdaget du roing: Den første som startet, la det ut på Facebook. (Sondre). 


Favoritt serie/film: Godzilla Skullesland


Andre idretter: Håndball


Favoritt mat: Pannekaker, nudler og ostesufle.


Hvis du kunne hatt superkrefter, hva ville du ha vært?

Fly, styrke egentlig alt. 

UKAS ROER I UKE 44-45

Navn: Edvald


Alder: 10,5 år


Interesser/hobby: 3D - printing


Hvordan oppdaget du roing: Pappa kom med forslaget.


Favoritt serie/film: William Wenton


Andre idretter:


Favoritt mat: Pannekaker


Hvis du kunne hatt superkrefter, hva ville du ha vært?

14.09.2021

Fredriksstad Blad

Lars (21) klarte det ingen

andre har gjort på 70 år

Lars Benske sikret seg NM-tittelen i lettvekt singlesculler på Årungen rostadion søndag. Foto: Privat

Av Joakim Simensen

Lars Benske (21) sikret seg i helgen NM-gull i lettvekt singlesculler.

Nå satser Fredrikstad-roeren knallhardt mot OL-deltagelse i 2023.

Benske, som i øyeblikket er den eneste aktive utøveren i Fredriksstad Roklub, har hatt en fantastisk høst. 5. september rodde han inn til sølv i U23-EM i Kruszwica, Polen. Søndag ble det en ny triumf da han på Årungen rostadion parkerte konkurrentene i god avstand fra mål. Med det sikret han Fredrikstad Roklubs første NM-gull på 70 år.– Jeg lå litt bak i starten, men på de siste 500 meterne fikk jeg opp farten, forklarer Benske.

Med 200 meter igjen tok han igjen den ledende båten.


– Da ga han andre egentlig bare opp, smiler Benske som rodde de 2.000 meterne på 7.09 minutter – rundt 13 sekunder før nestemann.


– Hvordan føltes det å ta NM-gull?


– Utrolig gøy. Jeg har hatt en bra sesongavslutning, og har sånn sett egentlig hatt den beste sesongen noensinne, sier Benske.


Kommet sterkt tilbake

Tidligere i år fikk 22-åringen kyssesyken noe som førte til en noe kortere sesong for hans del.


– Jeg har fått trent meg opp og kommet tilbake i god form, sier den ferske gullvinneren.


– Nå håper jeg å fortsette den positive utviklingen, fortsetter han.

Satser mot OL

Benske røper at OL i 2024 er det store målet.


– Helt klart. Å komme til OL i 2024 med en dobbeltsculler-båt er den store målsettingen, sier Benske.

Sportssjef i roforbundet Daniel Lilletvedt Berge har allerede uttalt at 21-åringens EM-resultat viser at nettopp dette er mulig.


– Jeg har rodd fort i dobbeltsculler tidligere, så det er absolutt realistisk, men det krever naturligvis knallhard satsing i årene som kommer. Samtidig er jeg avhengig av at jeg holder meg skadefri, sier Benske.Lars Benske rodde inn til sølv i U23-EM nylig. Foto: Estela Re-Ma

05.09.2021

Fredriksstad Blad

Norges eldste roklubb har flott klubbhus, men bare en eneste roer igjen. Han er til gjengjeld knallgod.

Lars Martin Benske fra Fredrikstad gjorde noe ingen fra denne byen har gjort før .Foto: Estela Re-Ma

Av Ivar Brynildsen

Lars Martin Benske rodde inn til en sølvmedalje i U23-EM i Kruszwica, Polen i dag 5. september. Mellom 70 og 80 medlemmer i Fredrikstad Roklub jubler over klubbens første store internasjonale medalje.

– Lars er for øyeblikket den eneste aktive utøveren i Fredriksstad Roklub. Vi er utrolig stolte av ham. Vi gratulerer, jubler Linda Schi Liseter. Hun er styremedlem i klubben, og brenner for at den eldste roklubben i landet skal komme seg på bena igjen.


Hun forteller at de er 25 damer som nå satser. At det er ungdommer på vei opp, og at denne medaljen kommer til å gi dem et ekstra dytt i ryggen.


Rowing ladies


– «The Rowing Ladies» ble stiftet i 2018, men vi kom aldri skikkelig i gang. Nå håper vi å bli mer aktive, nå som det er mulig etter pandemien. Så får vi se. Vi har jo et historisk ansvar. Den første ro-konkurransen noen sinne var i Hankøsundet. Christiania Roklub synes det er tungt at de ble stiftet året etter oss. Vi håper på masse liv i klubbhuset i Fjelberg båthavn igjen, sier Liseter.


Slitt med kyssesyke


Lars Benske ble sølvvinner i lettvekt singlesculler i U23-EM søndag. Medaljen kom etter en tøff tid med kyssesyken.


En langspurt gjorde Benske til finalens nest raskeste roer i polske Kruswica. Han lå som nummer tre i feltet på både 500, 1000 og 1500 meter, men i mål var han foran tyskeren Nikita Mohr.

Lazar Penev fra Bulgaria vant gullet på tiden 7.02,13. Benske ble slått med 2,02 sekunder.


– Med dette resultatet viser vi at forbundet har roere som er kapable til å kunne ta opp arven etter Are Strandli og Kristoffer Brun fram mot Paris-OL i 2024, sier sportssjef Daniel Lilletvedt Berge i Norges Roforbund i en pressemelding.

Skjermdump fra worldroing.com

Foto: Gunnar Clifford

Vi i Fredriksstad Roklub  


"Gratulerer Haldens Roklub" med sitt ny oppusset klubbhus <3

Snart kan vi ro som Donald Duck i vårt eget treningrom 

HISTORIER OM FREDRIKSSTAD ROKLUB:

Landets første regatta fant sted i Fredrikstad/Onsøy.

Landets første kaproning fant sted for 144 års siden.

Klubbens første lag,

fv: Anders Børresen, Emil Mørch (stroke), Fritz Lorentzen (cox), John B. Bing, Thorleif Bache.

Allerede samme år Fredriksstad Roklub blev stiftet, arrangerte den en kaproning i Hankøsundet, nemlig 5. august 1877. Dette blev altså den første kaproning som har været avholdt her i landet, i utriggende båter, og Hankøsundet, som senere blev autorisert som kaproningsbane av Norges Rofound, er altså landets første bane, og kan samme med vor klub feire sit 50-års jubilæum iår. 

Riktignok var den første opmålte bane 5000 alen og begyndte oppe ved Ellinggårdskilens munding, medens den nuværende bane kun er 2000 meter. Den begynder litt søndenfor Saueholmen nord i sundet og indkomsten er litt søndenfor Hankø bads brygge.


Det første race som blev holdt hadde en mere privat karakter, idet der endnu ikke var stiftet nogen anden klub her i landet, men de 4 herrer fra Kristiania som vandt løpet, ga støtet til at Christiania Roklub blev stiftet allerede året efter i 1878. Samme år ble også den første Moss Roklub og den første Drammens Roklub stiftet. Uten konkurranse vilde ikke sporten få den nødvendige stimulanse, og de klubber, som var startet arbeidet derfor ivrig for dannelse av roklubber i andre byer og efter-som årene gir blev disse samlet i et Landsforbund til varetagelse av de fælles interesser og for at sikre den nødvendige enhet i konkurransereglerne. I dag står den idrætsgren godt organisert under Norges Roforbunds ledelse, hvem vår klub skylder den største honnør for al støtte, som er blir os til gjennom de år som er gåt.

Som allerede nævnt fandt den første kaproning sted den


5.august 1877 i Hankøsundet mellom et lag fra den nystiftede Fredriksstad Roklub og et lag av Kristiania-herrer over en 5000 alen lang bane. Båtens mandskaper var følgende:


Kristianialaget:

1. O. Nørregaard.

2. H. Maurer.

3. E. Eger.

4. A. Heuberg, stroke.

Ejnar Olsen, cox.


Fredriksstad Roklub:

 1. Johan Bing.
 2. 2 Th. Bache
 3. 3. A. Børresen.
 4. 4. E. Mørch, stroke.
 5. Fritz Lorentzen, cox. 
Som dommer fungerte generalkonsul Faye, som startet grosserer Thv. Capjon, som dommer ved måle konsol Søren Wiese. Kristiania-laget rodde jevnt og sikkert fra sine konkurrenter og seiret med en tid av 11´ 2´´ - Hankøs eiere hadde stillet hele badets etablissement til Fredriksstad Roklubs dispostition, og vi må med glæde tænke tilbake på den store redebonhet som badets eiere dengang og altid senere har vist rosporten og vor klub. Takket være disse omstændigheter fik den fleste kaproning det rette festlige præg, så den i ett og alt blev en stor sukces. 


Året efter, 28. juli 1878, deltok Fredriksstad Roklub i kaproning på Moss med 2 lag. Ialt deltok 5 lag, fra Christiania, Drammen og Fredriksstad, og Fredriksstad blaserte sig som nr 2 med «Gaiety» og som nr. 4 med «fram». Kaproningen ble arrangert av den nystiftede Moss Roklub. «Gaiesty» ble rodd av : J. Stousland, S. Øvergaard, Chr. Ellefsen, Emil Mørch (stroke).


Senere deltok Fredriksstad Roklub i kaproningen på Moss den 17. juli 1881 efter indbydelse av Christiana og Drammens Roklubber i forening. Fredriksstad blev nr 2 av 3 lag med følgende roere:

 1. M. Molvig.
 2. 2. Søren W. Mørch.
 3. 3. J. Ulsten
 4. M. S. Sørensen, stroke

Axel P. Nilsen, cox.


Den 21. august samme år indbød Fredrikshald Roklub Fredriksstad til en kaproning på Fredrikstshald havn. Fredriksstad efterkom indbydelsen og deltok med samme lag som i Moss og vandt løpet overlegent med en tid av 

12´ 27``. Banen var 5000 alen.

I 1882 fungerte Fredriksstad Roklub som arrangør av årets kaproning, som selv avholdt på Moss 9. juli.


Fredriksstadlaget bestod av:

 1. H. Semb.
 2. Søren W. Mørch.
 3. J. P. Ulsteen.
 4. Norvla dJ. Nilsen, stroke.

O. Q. Olsen, cox.

De ledet tre fjerdedeler av løpet, men måtte tilslut se sig slår av Christiania Roklub, som besatte 1ste pladsen.

Imidlertid skulde Fredriksstad Roklub få revanche året efter, idet klubben deltok i kaproningen i Holtekilen 28.juni i 1883 og vandt her 1ste præmien. Her var Christiania Roklub med på å arrangere den første internasjonale regattaen i Holtekilen i 1883, hvor det var med lag fra Stockholm og København. Laget til Fredriksstad Roklub besto av:

 1. M. Molvig.
 2. Søren W. Mørch.
 3. H. Semb.
 4. M. S. Sørensen, stroke.
 1. Bjøkstad, cox.


Fredriksstad ledet løpet den hele tid og seiret efter en rolig og kraftig roning med en tid av 14´ 35``. Løpet var 2 engelske mil og den temmelig kraftige sidevind satte meget sjø og generte roningen, hvilket influerte betydelig på tiderne. Premieutdelingen fandt sted ombord i S/S «Kong Ring», hvor prins Oscar utdelte pokalerne.
Laget av 1883 var after den tids forhold scenevante karer, som samtlige hadde stillet til start i tidligere års «Landskaproninger» og laget må utvilsomt betegnes som et av de teknisk set bedste lag Fredriksstad Roklub har stillet til start med., Dette skal i særlig grad skyldes at laget stroke M. S. Sørensen i årene forut hadde rodd på Themsen og med held hadde stillet til start for sin klub derover. Hvad han der hadde lært, fik hans gamle klub herhjemme nyde godt av. Også i senere år blev herr Sørensen indsigt på rosportens område nyttig for roklubben, idet han i en årrække sat som styremedlem og instruktør.
Teksten du nettopp har lest, er slik de skrev det på 1920-tallet.

Forklaring:


5000 alen var 3100 meter, det vil si at 1 alen er 67,75 cm.Året var 2017, da undertegnede ramlet over en video publisert på en lukket gruppe på Facebook. Nå for noen dager siden, fikk vi i Fredriksstad Roklub tillatelse til å publisere den bare på vår hjemmeside. 


Filmen skal ikke deles på andre medier. 

Fredrikstad, Onsøy, Sauholmen, Hankøsundet, på kaffetur med M/Y Elida, eiet av J.N. Jacobsen .Foto fra 1900

 • INNGÅR I SAMLING Fredrikstad Museum
 • EIER AV SAMLING Østfoldmuseene

Fredrikstad, Onsøy, Hankø, Husebukta, Hankø Bad, Varmbadet, Seilerkroa Foto: 1883

 • INNGÅR I SAMLING Fredrikstad Museum
 • EIER AV SAMLING Østfoldmuseene
Hankø Hotell
Hankø Hotell
 • INNGÅR I SAMLING Fredrikstad Museum
 • EIER AV SAMLING Østfoldmuseene

Regatta ved Holtekilen søndag 27. august 1893. 

Dampbåt med tilskuere fulgte løpet. Christiania Roklub vant løpet over Ormsund Roklub (stiftet i 1883).

Foto år: 1883.


På dette fotoet er det første innriggerlaget i Norge avbildet. Fotoet er tatt ved Holtekilen søndag 27. august 1893 og viser en regatta mellom Christiania Roklub og Ormsund Roklub (stiftet i 1883). Interessen blant publikum var stor. Christiania Roklub hadde mange passive medlemmer som var tilskuere ved stevner og var med på å gi de påfølgende festlighetene et stilfullt preg. Her ser vi tilskuerne følger med på løpet fra en dampbåt. Christiania Roklub vant løpet.

 • INNGÅR I SAMLING Norsk Maritimt Museum
 • EIER AV SAMLING Norsk Maritimt Museum
 • SKIP Kong Ring (dampskip) Foto år: 1882 

Prins Oscar overrækker pokalen til Fredriksstad Roklub

Foto: Fredriksstad Roklub

Filmen har fått tidsriktig musikk 

Gjenfortalt av MK 

Gratulerer med dagen 144 år 9.mai 2021

Nå starter vi på den 145 sesongen for Norges roere.


Jeg er stolt over å være en av de som elsker roing, det har gitt meg mye helt siden 10 års alderen.

I klubben har det vært stille det siste året, trist men vi kommer sterkere tilbake når vaksinen gjør at vi kan treffes igjen.


Vi har fått positive svar på våre søknader som gjør at vi kan utvikle treningsrommet vårt med nytt utstyr. Snart er romaskinene koblet sammen slik at vi kan holde et innendørs mesterskap, gleder meg.


2 nye båter er bestilt fra Tøger - nybegynnerbåter.


Vi har i vinter fått ny trener Simen Olsen som allerede har 2 nye gutter å trene.


Mastergruppen vår fortsetter å vokse, de trener godt i skog og mark. Gleder meg til at vi kan starte å ro.


Bryggen er lagt ut med ny rampe fra Torp Mekaniske.


Det er startet en prosess om bygging av gjestehavn og bobilparkering nord for oss helt inn til huset vår, vi har lagt inn en protest så vi får se hva som prioriteres i planutvalget. Vi gir ikke opp huset og treningsfeltet vårt uten kamp.


Til dere alle lykke til med den 145 sesongen.


Tekst: Egel

Foto: MK

TURROING I 1919

STARTEN TIL SVERIGE I 1919
STARTEN TIL SVERIGE I 1919
HER I SORT HVIT
STARTEN TIL SVERIGE I 1919
STARTEN TIL SVERIGE I 1919
HER I FARGER
OP FORBI FOSSEN I 1919
OP FORBI FOSSEN I 1919
HER I SORT HVIT
OP FORBI FOSSEN I 1919
OP FORBI FOSSEN I 1919
HER I FARGER

Teksten under er tatt direkte ut av første bind - Historien om Fredriksstad Roklub.


På denne tid var turroningen kommet godt i sving i Fredriksstad. Hver søndag, når veiret var rimelig, gik veien ut i skjærgården eller op i landet; og "roterrænget" ble mere og mere kjendt, og klubbens medlemmer inds tur-roningens store betydning. Nogen rigtig "stortur" hadde vi dog ikke git os ikast med.


Det var vel i 1917, såvidt jeg husker, at vi i Fredriksstad Roklub tilfældigvis stiftet bekjendt-skap med langturroerklubben "Viking".


Jeg ber nu læseren, ikke at ta mig til indtægt for denne art turroing. Her i Fredriksstad har vi ardrig smid planer, om at ro til Indien eller Nord-polen: menvi hadde dog spekulert på en 14 dages eller 3 ukers tur, og jeg tror at overnnævnte bekjendt-skap satte fart i planene.


Jeg tror, som sagt, at det var i 1917, jeg kom en dag ned i båthuset, og der får jeg se en fremmed båt med dansk flag.


I båten sat der en mand med et umådelig langt skjæg, samt en mand til. Jeg hilste på disse karene, men vi hadde ikke vekslet mange ordene, før j eg fik øie på en lang senet krabar, som kom farende like på mig. Han præseterte sig som "Bullerup" eller noget i den retning.


Det var Ventegodt, den kjendte danske langtur-roer. Han var dengang på vei fra Kjøbenhavn, og om jeg ikke tar feil til Nordkap.


Vi snakket endel med guttene, hjalp dem til rette, sa adjø, og ristet på hodet..


Som jeg nævnte, vi blev bibragt litt ærgjerrighet i retning av lange turer, og i 1919 ble planene til virkelighet. Turen blev foretat i en dobbeltsculler og gikk fra Fredriksstad til Fredrikshald op gjennem Tistedalen og indre Østfold over til Sverige og gjennom Dalslandskanalen ned i Vännern. Her-fra gik turen forbi

Söffle til Arvika. Hjemturen gik over en række indsjøer i Värmland og Dalsland, gjennom Stora Lee og over i Ømarksjøen til Ørje. Fra Ørje over landtil Glommen og så ned til Fredrikstad. Hele turen var på ca. 600 km. og varte i 3 uker, strabasiøs, men rik på eventyr og oplevelser. 


Med Fredriksstad som utgangspunkt har man en glimrende anledning til turroing; og det er kun beklagelig, at dette endnu ikke er gåt op for vore roere.

En stamme interesserte turroere er av den største betydningen for en klub, ogdet har altid været Fredriksstad Roklubs ulykke, at man ikke har indset dette. 

Når engång forståelsen av vort glimrende indlandsterræng dæmrer, kan vi vente os ny opblomstring av rosporten i Østfold.Teksten du nettopp leste; var slik de skrev det i 1927.

Under her kan du lese hva skjedde i 2020.

60 års jubilant

Fødseldag: 28.desember


May Britt startet i klubben på 70-tallet som aktiv roer, tok dommerutdanning etter hvert. Var med å starte opp klubben igjen i 1997 ble valgt inn i styret og ble sittende der frem til 2015/16 som sekretær. Hun bleÆResmedlem den 12.mars 2015, klubben i hennes hjerte. Hun er en person du bare kan og må like.


Gratulerer med dagen 

May Britt Westreng.

Foto: MK

I høst ble en aluminiumskassen innkjøpt, den er nå montert på båthengeren vår.

Hans-Kristian ble satt på saken, han fikk sveiset et understellet som passet perfekt til den nye kassa og her ser du resultat.  

138060439_440314297108501_2885998313367956114_n
138585018_817955712320028_3955001200268427767_n
138817208_218477586491330_4419464715908194128_n

Lars Benske fikk korona-året ødelagt av kyssesyken.

For andre året på rad ble EM spolert av sykdom for Fredrikstad-roeren, som sliter så mye med konkurransenerver at han flere ganger har kastet opp før start.


Publisert: 24.12.2020


SPORTEN MIN

Lars Martin Benske (21)

Oppvekst: Kråkerøy.

Idrett: Roing, lettvekt.

Klubber i mitt hjerte: Fredriksstad Roklub.

Høyeste nivå som aktiv: Landslag.

Meritter: NM-gull innendørs romaskin (2020), nordisk mester (2019), 9. plass U23-VM (2019), NM-bronse (2018), bronse i v-cuprunde dobbeltfirer (2018), sølv NM jr (2017), sølv nordisk jr dobbeltfirer (2017 og 2016).


– Jeg liker ikke den følelsen, konstaterer Lars Benske, når han beskriver hvor nervøs han noen ganger blir før uttak og viktige konkurranser med årene i hendene.

– Det er aldri gøy å være kvalm før start, det kan gjøre at kroppen går i forsvarsmodus og at jeg havner mer på defensiven. Jeg har flere ganger slitt med å få i meg frokosten, for så å kaste opp før start, forteller han.


Fredrikstad-roeren Lars Martin Benske fotografert før VM i Bulgaria i 2018. 

21-åringen fra Kråkerøy har rukket å vinne noen medaljer både nasjonalt og internasjonalt. Neste skritt er å ta steget opp blant de beste internasjonalt også på seniornivå.

Selv om han har god tid, kunne virusåret 2020 blitt et nøkkelår for ham, men det er paradoksalt nok ikke koronaviruset som har spolert mye av sesongen. I starten av året hadde Benske kyssesyken uten å vite om det.


– Da sov jeg ikke på natta og kroppen var i høygir. Det føltes som at jeg hadde gått en lang skitur uten å spise, forklarer han.

Europamesterskapet gikk fløyten – akkurat slik det gjorde i 2019.


– Jeg drev med mye forskjellig som barn, og spesielt fotball, hvor jeg var ganske god. Men etter rundt seks år med fotballsko for Kråkerøy ble jeg lei, det var ikke gøy lenger. Så startet jeg med langrenn i FSK som 12-13-åring og holdt på et års tid før jeg sluttet der også. Jeg likte meg ikke på rulleski, som det naturlig nok ble en del av. Det ble kjedelig. Dessuten drev skigruppa mye med orientering på sommeren, og det var heller ikke noe gøy. Jeg hadde vært glad i leke meg på trampoline og med twin tip-ski i alpintbakken, så jeg valgte å teste akrobaten i meg i Nedre Glomma Turn, men holdt ut bare et halvt år. Jeg startet nok for sent, var ikke god og ble hengende for langt etter. 13 år gammel ble jeg dratt inn i roingen, som mine to eldre brødre drev med. Jeg hadde sett dem en del i konkurranse og blitt kjent med miljøet, så det ble til at jeg prøvde meg i noen regattaer for nybegynnere i ulike aldre. Der gikk det bra og jeg kjente på mestringsfølelsen. Dessuten likte jeg miljøet i klubben og hadde de to brødrene mine, som jeg så opp til.


Her ser vi Lars Martin Benske som fersking i robåten, rundt 13 år gammel. 
Husker du en tid eller et vendepunkt da du skjønte at det var akkurat roing du ville drive med?


– Det var i 2015, da jeg hadde holdt på i tre år. Jeg var ikke så stor og sterk, men tok det tekniske veldig fort. Og fikk jo høre det, da. Jeg fikk skryt for at jeg var flink til å tilpasse teknikken min til å ro sammen med andre, og at det ikke handlet om bare å være stor og sterk. Det gjorde at jeg tenkte at jeg hadde en sjanse til å bli god. Jeg har alltid vært glad i å konkurrere og følelsen av å vinne. Det var nok derfor jeg fortsatte med roing også før det – at jeg opplevde å mestre det. Så ble jeg etter hvert tatt igjen en del på at de andre ble større og sterkere, noe som gjorde at jeg ble nødt til å bygge litt muskler selv i 14-15-årsalderen.

Hvem er du når du holder i årene?


– En veldig konsentrert, målrettet og konkurransebevisst fyr, som av vannet er mye mer avslappet. Jeg tar sporten veldig seriøst og vet at jeg må være en 24-timersutøver for å lykkes. Men det er viktig å kunne koble av også, ettersom jeg har det med meg at jeg fort kan bli litt lei. Motivasjonen kan gå opp og ned, blant annet fordi det er tungt å trene mye og hardt. Og det gjør du i roing. Dessuten blir jeg ikke rik av det, men ofrer likevel mye annet. I skadeperioder er det lett å se hvor mye tid som legges ned i sporten. Resultatene gjør at jeg glemmer det igjen og holder motivasjonen oppe.

Hvorfor har du nådd så langt?


– Jeg har nok kommet hit fordi jeg er målrettet og trives med individuell idrett. Jeg liker å trene mye alene. I klubben var det mange aktive da jeg startet, men de har forsvunnet. Så jeg har lært meg å være selvgående og ikke så avhengig av andre. Det har kanskje en sammenheng med at jeg ble lei fotball som barn også, at jeg liker å gjøre ting på min egen måte.


– Så har du møtt litt motgang også?


– Ja, i en idrett hvor man liksom skal være på topp i en alder av 27-28 år, tok jeg et sprang i utviklingen fra junior til senior, men så har 2020 stått litt mer stille. Jeg skulle gjerne vært litt bedre fysisk nå, med bedre utholdenhet og styrke, men skader og sykdom er kommet i veien. Først ble jeg syk før avreise til EM i 2019, og måtte droppe det. Så trodde jeg lenge at jeg var overtrent i år, men vet ikke om jeg var overtrent isolert sett eller om jeg gikk på en treningssmell på grunn av kyssesyken. Jeg har hatt kyssesyken uten at jeg visste det, men vet fortsatt ikke helt sikkert når. Jeg presterte plutselig dårlig på trening rett før årets EM i Polen i oktober, som jeg var kvalifisert til. Tester viste at jeg hadde hatt kyssesyken. Det kan ha vært sist vinter, da jeg også hadde et treningsopphold på grunn av sykdom. Men det førte uansett til at jeg igjen måtte kaste inn håndkleet til EM, som jeg hadde gledet meg veldig til.


Hvem har vært din største inspirasjon/motivator?


– Det må være treneren min i Fredriksstad Roklub, Imre Banfi, som har vært en lederskikkelse i romiljøet i byen i mange år. Imre er den mest positive personen jeg kjenner og han har gjort det gøy å trene helt siden jeg var guttunge. Treningen og målene er lavterskel med Imre, som ved siden av å være veldig strukturert og kompetent også har godt humør og evnen til å ufarliggjøre. Han fokuserer på mine sterke sider og bygger opp selvtilliten min.

Hva er ditt beste minne fra trening/konkurranse?

– Verdenscupmedaljen med dobbeltfireren, som kom veldig uventet og i min første internasjonale konkurranse på seniornivå. Vi overrasket oss selv og alle rundt oss. Her må jeg også nevne 9. plassen i U23-VM, hvor det ble pallen i B-finalen, siden det var min første individuelle mesterskapsdeltakelse. Da var jeg på egenhånd, med nervøsitet og prestasjonsangst, og det var artig med et godt resultat.

…og det verste?


– Året jeg nå legger bak meg, med kyssesyken og mye trening som er gått tapt. Og generelt, nervene jeg har kjent på før konkurranse. Nervøsiteten kan bli så stor før et uttak eller når noe står på spill. Nerver kan være bra og gjøre deg mer skjerpet, men de kan også ta litt overhånd, som de noen ganger gjør for min del. Det beste er jo om man klarer å konsentrere seg godt – med nervøsiteten.


Hvilke faste ritualer har du før konkurranse?


– Jeg liker å høre på gladmusikk for å prøve å tenke på noe annet, og spesielt én sang er favoritten før jeg går på vannet: Det er en Angelika Vee-remix av «Coco Jamboo». Jeg vet ikke hvorfor det er blitt akkurat den, men det er blitt et ritual. Og så tar jeg ofte en del grep for å svette mest mulig på morgenen på konkurransedagen, siden vi må veies to timer før start for å vise at vi har kontroll på at vekta passer til vektklassen. Da tar jeg gjerne en veldig varm dusj på opp mot et kvarter, kler meg varmt og tett, for eksempel med regntøy utenpå, og legger meg under dyna. Så tar jeg meg en kald dusj for å kjøle meg ned. Da reduserer jeg vekta fra 400 til 1.000 gram på en snau time, men jeg anbefaler absolutt ikke dette som en slankemetode, selv om dette likevel er en ganske forsiktig metode når vi trenger et raskt vekttap før konkurranse. Vi som gjør det er godt trent og fyller energilagrene godt etter veiing.


Hva har idretten din gitt deg?


– Ambisjoner og mål samt et strukturert liv. Når jeg har treningsfri smitter det veldig over til skolearbeid og annet, og jeg mister litt av den strukturerte meg.


Hvilket annet talent skulle du ønske du hadde, og hvorfor?


– Jeg skulle selvfølgelig gjerne vært et naturtalent i fotball, og er sikkert ikke alene om den drømmen.


Topputøverne i fotball får så mye mer oppmerksomhet for prestasjonene sine og anerkjennelsen er så stor når de lykkes. Det må kjennes fantastisk å skåre et fint mål foran mange titall tusen tilhengere på tribunen.


Lars Martin Benske (til venstre) trives som makker med sarpingen Jens Holm, og ser for seg at de kan havne i båt sammen i OL i Paris. Her har de to tatt henholdsvis bronse- og gullmedalje i NM i 2018. 


(Intervjuet fortsetter under bildet)Fransk OL


Benske innser riktig nok at det får bli med den drømmen. I stedet kan han jakte jubelbrusen fra et stort publikum i 2024, når Sommer-OL går av stabelen i Paris. Lekene er hans store mål nå, hvor dobbeltsculler er eneste øvelse i lettvektsklassen. OL-båten håper han å dele med en sarping, men med god grunn.


– Jeg har rodd mye med Jens Holm fra Sarpsborg, og det var vi som kvalifiserte oss sammen til EM i høst. Vi har vist oss som gode makkere, trives godt sammen og forstår hverandre godt. Derfor ser jeg for meg at det blir oss i tospann i OL. Det er ikke bare opp til oss selv, og det viktigste er selvsagt at OL-båten går fortest mulig – ikke hvem som er makkere. Men det hadde vært veldig artig med to fra Østfold som OL-makkere, synes han.


– Det hadde også vært gøy å få med seg et U23-VM til før jeg er for gammel for det. Det går i Tsjekkia på sensommeren neste år, forteller Benske.


Studier


Han er nå i starten av opptreningsfasen, etter to måneder uten trening. Samtidig har han hatt flere eksamener ved Norges Idrettshøgskole inn mot jul.


– Jeg ønsker å ha noe annet å fokusere på ved siden av roingen, slik at ikke alt handler om trening og mål på vannet. Idrettshøgskolen er lett å kombinere med roingen, ettersom jeg fikk toppidrettsstatus og dermed et godt tilrettelagt studium når jeg har behov for det, slutter han.


Artikkel fra Dagsavisen - av Martin Næss Kristiansen, 24.12.2020.

FOTO: ESTELA RE-MA

FOTO: TORE MEEK / NTB

FOTO: PRIVAT

FOTO: TINE BJONGE

Månedens historie fra desember 2020.

Brygga ble tatt opp 3.des


Det ble avtalt at brygga skulle bli tatt opp kl 18.00, og når klokka bikka 18.00 var bryggene stablet og klare for presseninga på land. Noen var litt ivrige med å komme igang, og bli ferdig! Brygga ble tatt opp torsdag 3 .des 


Båtene er sendt på vinteropplag og service. 

129637726_3500032040073078_5705446157844683232_o
129475265_3500031816739767_33613954955814264_o
129515609_3500032120073070_8692637806104660643_o

Et "åretak" fra klubbhistorien 

Første bind 1877 - 1927

I begynnelsen av året 1877 optok nogen unge mænd i Fredriksstad arbeidet for at få startet en roklub for at drive rosport efter engelsk mønster. Interessen for denne sportsgren var blit vakt ved det livlige samkvem som bestod mellom England og vor trælastby, og man mente at Glomen bød på gode betingelser for utøvelse av rosporten.


Der blev utsendt følgende indbydelse:


"Undertegnede har tænkt at eprette en roklub her i Vestre Fredrikstad til kommende sommer, saafremst et tilstrækkeligt antal vil deltage, det være som aktiv eller passiv.

Man har for at opnaa dette tænkt at burde forskrive 2 baader fra London hver for 4 mands besætning, der med fuldt inventarium on second hand antagelig, der med fuldt inventarium for ca. £ 20.-

Love samt anordninger vil senere blive udarbeidede.


THC. Capjon, Thorleift Bache, John B. Bing, Anders Børresen."


Man kan forstå at disse 4 indbydeere har nedlagt et intenst og meget interessert arbeide for at vække interesse for sit forehavende idet der tegnet sig ikke mindre end 52 medlemmer på den utsendte indbydelse, og på den konstituerende generalforsamling den 9.mai 1877 møtte 18 herrer. Disse valgte den første "Direktion", som kom til å bestå av følgende: Thorleif Back, formand. Anders Børresen, John B. Bing, Thv, Capjon og Emil Mørch.


Allerede den 17. april 1877 var de to første båter "Gaiety" og "Fram" avskibet fra London med S/S "Resolution". Disse båter var indkjøpt fra R. Simmons & Son, Putney ved velvillig bistand av Mr. J. Gallatly, som samme år 14.juni blev valgt til klubbens første æresmedlem for de store tjenester han hadde ydet klubben ved starten. De to første båter var utriggede med fastesæter og kostet £ 29.10.8.


Man hadde straks sikret klubben tomt til et båthus på et hensigtsmæssig sted på Bing & Co.s eiendom Ny Nygård og her blev så båthuset stående indtil 1885, da det måtte flyttes. I årene 1885-1895 stod huset på M.S.Sørensens eiendom på Kråkerøy. Efter at grosserer I.N.Jacobsen velvilligst hadde overlatt klubben plads til bådhuset på sin eiendom Nygård litt længere nede ved elven, ble huset flyttet dit ned. Her kom klubben til at ha sit tilhold i 21 år. Eftersom der kom mere fart i klubben og medlemsantal og båtantal vokste, blev man nødt til at se sig om efter en ny tomt, hvor man kunde få bygget sig et større og mere skikket båthus. Det gamle båthuset hadde ganske vist gjort sin tjeneste, men det holdt ikke længer mål og i de senere år blev også kulstøvet fra den nærliggende kulbod meget generende, så forholdene i båthuset var alt andet end inbydende for medlemmerne. 


Året 1916 blev et merkeår i klubbens historie, ti da blev det nye klubhus indviet. Det ligger på en ganske lav liten ø ute i Vesterelven like ved nordsiden av Isegran, og da grunden er meget fuktig og ofte oversvømmet av elven er huset bygget på pæler. Klubbens medlemmer er med rette stolt av sit lille hus, som ligger vis-a-vis promenaden på Cicignon og danner likesom en kontrasr til det promenadeliv som byen ungdom hengir sig til på den anden side. Det nye klubbhus ligger fritt og pent, og indredningen er efter omstændigherne såvidt rummelig og hyggelig at huset bidrar i høi grad til at holde medlemmerne samlet. Ti det skal være visst at boligforholdene tidligere virket meget trykkende, og var i ikke ringe grad en årsak til at så få søkte ind i klubben, således at det i lang til kun var de enkelte racelag som møtte frem. Imidlertid har boligspørsmålet også spillet en viss uheldig rolle, om man vil kalde det så i klubbens historie. Vi tænker da på den økonomiske side av saken, idet en stor del av den gjæld som så hårdt tynger i klubbens budget, skriver sig netop fra denne byggeperiode. Vi er imidlertid ikke i tvil om at det vil vise sig, at det løft som blev tat ved at bygge et virkelig klubhus har været og vil vise sig at bli til gavn for klubben også i fremtiden.

All tekst du nettopp har lest, er slik dem skrev det i 1877 og i årene frem til 1927.

Redaktionskomite:

Egil Blakstad

ALf Brønlund

Rolf Koren

Otto L. Scheen

Bildene under har aldri tidligere hvert publisert.


I tiden fremover kommer vi til å dele flere klubbhistorier og bilder. 

Treningsrommet er oppgradert!


Nå har vi fått et oversiktlig område for romaskiner, ny montert speilvegg i front og på motsatt side har vi fra før av knebøy, liggende rotak, sykler ++


Nyhet; klokke, tavle og treningsrom regler!


IMG_8528
IMG_8533

Takk for at du støttet oss!


I løpet av perioden kom det inn 5150,-

Takk for at du støttet oss

Denne perioden har vi hatt to runder med salg via den nye webshop til Nordkak, noe som fungerte strålende. 

Norges eldste roklub trenger din hjelp!

Pengene vi fikk inn går til oppgradering av

vårt klubbhuset på Fjeldberg. 

Vi solgte for 4374,- kroner.

Skjermbilde 2020-11-08 kl. 22.56.24
Skjermbilde 2020-11-08 kl. 23.11.32
Skjermbilde 2020-11-08 kl. 23.11.48

Skjermbilde fra webshopen

Ny porter m/vinduer 


Klubben har gått til anskaffelse av nye porter i båthallen.


Nå er begge portene ferdig montert, nå trekker det ikke lenger.


Nå mangler det bare litt planker og beslag på utsiden.

Svaner i solnedgang


Her fikk fotografen muligheten til å komme tett på svanene, når de tok kveldsstellet sitt nede i strandkanten ved roklubben. Før de svømte videre inn i solnedgangen.


Foto: Morten Klipper

Vi Gratulerer Fredrikstad Fotballklubb med opprykket til 1.divisjon 2021.


Fire damer i dobbelfirerEn kveld i juni var fire damer fra The Rowing Ladies

på vei ut fra brygga i en dobbel firer. Det var første gang disse fire damene satt i båten sammen.


The Rowing Ladies er en damegruppe i Fredriksstad Roklub


Film & regi: Morten Klipper

Video med The Rowing Ladies

Her en liten video-snutt fra når 3 kule damer rodde halvmaraton på romaskin. 

Ordføreren har hvert på besøk


Fredrikstads ordfører Jon-Ivar Nygård, takket "ja" til invitasjonen. Og kom til oss den 8 juli til vårt klubbhus på Fjeldberg,


Klubbens Leder Egel og Linda ønsket Fredrikstad Ordfører velkommen, han fikk en omvisning i roklubbens lokaler. Det ble fortalt mye historie om roklubben som ble stiftet 1877.


"Fredriksstad Roklub er Norges eldste roklubb." 9. mai 1877


Det var her i Fredrikstad som rosporten startet, da noen store menn fra Plankebyen hadde hvert i England og sett hva dem fikk til der borte.


Den nyoppstartede damegruppen The Rowing Ladies ble også nevnt for ordførenen, og dems samarbeid med Helsehuset. 


Takk for besøket!!

Årsmøte er gjennomført


Godt oppmøte på årets utsatt årsmøte, som fant sted i klubbens lokaler i Mosseveien 17, onsdag 17.juni kl 19.00, 15 medlemmer møte, og 4 hadde gitt beskjed om forfall.

Det var godsteming føre,under og etter årsmøtet var hevet!Disse ble valgt inn i styret for 2020: 


Leder: Egel - valgt for 2 år

Nestleder: Hans-Kristian - 1 år igjen

Sekretær: Linda - valgt for 1 år

Kasserer: Gabriele - valgt for 2 år

Rosjef: Hans-Kristian - valgt for 1 år

Matriell: Imre - valgt for 1 år

Styremedlem & IT-ansvarlig: Morten - valgt for 1 år


Routvalg: Leder Hans-Kristian, Linda, Imre - valgt for 1 år


Revisor: Imre og Frank - valgt for 1 år


Valgkomite: Gunnar - valgt for 1 årEtter møtet var det bevertning med kaffe, brus, pizza og kaker.

The rowing ladies


Torsdag 11.06.


Dette var gøy! 4 damer fra "The Rowing Ladies" har hvert vannet i dobbeltfireren, ingen av dem hadde rodd sammen tidligere, 2 av damene hadde aldri sittet i båt sammen tidligere, og det gikk veldig bra! 


"Vi gikk ikke rundt heller", det ble sagt i sosiale medier senere. 


Fotografen ga tips underveis til forbedring av ro-teknikk. Vi hadde denne turen 2 følgebåter på vannet.

Tusen takk  


I anledningen av vår Spleis innsamlingen, takker vi for all støtte vi fikk av dere!


Det kom inn 12 450,-


Fra tidligere annossert innlegg sto det:


Fredriksstad Roklub er avhengig av inntekten fra utleien av klubbens lokaler, nå har vi brått mistet denne muligheten. Løpende kostnader som forsikring, strøm og kommunale avgifter må fortsatt betales. Norges eldste roklubb setter pris på all støtte. 

Åpning av den 144 rosesongen, fullført!

Her kan du se direkte sendingen vår fra Facebook, lørdag 9. mai 2020.


Første gang vi hadde direktesending :)  

Flaggstanga tatt ned for vedlikehold

Den 20.04 var vi 6 mannfolk som tok flaggstanga ned forsvarlig.

Egel har skrapet, malet flaggstanga👍 og hengt på 5 nye flaggliner 👏 23.04 kom en gjeng sterke mannfolk, stanga skulle opp igjen, 5 minutter tok det 💪 når vimpelen skulle heises🇳🇴 2 min senere så kom ordet F🤬 , og festet på vimpelen røk, lina fløy til toppen 🙈 og da måtte flaggstanga ned igjen ned 😢 og opp igjen 👏 ny vimpel ble hentet 🚣🏼😉

Brygga er lagt ut


Lørdag 28.mars, sto en gjeng fra "The Rowing Ladies" med Egel i spissen og brygga ble lagt ut, alle var flinke til å holde avstand til hverandre og det gikk kjapt. 


Foto tatt: 30.03.2020, trykk på bildet - da blir bildet større!


Barneidrettens dag - var den 8.februar 2020


Barneidrettens dag er en gratis aktivitetsdag for barn i alle aldre arrangert av Fredrikstad idrettsråd i samarbeid med Østfoldhallene og SpareBank 1. Her får barn og unge i alle aldre prøve seg på mange ulike aktiviteter og idretter fra klubber i Fredrikstad. Barna får en t-skjorte og en diplom.


Her stilte Fredriksstad Roklub opp for første gang, og hadde en fantastisk dag :) Egel og Morten storkoste seg :) 4 timer full trøkk hele dagen :) fra kl 11.00-15.00. Sistemann man var godt over tiden 15.20 før vi fikk rigget ned, vi hadde med 2 romaskiner, en singelculler m/årer, ett flagg og banner. Vi gleder oss allerede til neste gang <3

84983573_2717256105017346_3084432468724416512_n
84009138_2717270811682542_8809019091357532160_n
85084806_2717256211684002_2688370762443653120_n
84350284_2717256118350678_8674993674813177856_n
84468254_2717256228350667_9070613051002060800_n
85151768_2483243318448367_8961253116242558976_n
85033728_2717256308350659_801927701911830528_n

Gratulerer med dagen Norge 

17 mai hilsen fra Fredriksstad Roklub 2020

Innendørsmesterskapene 2020

Ålesund var denne gangen arrangør av årets innendørs NM på ergometerroing (romaskin).


Fredriksstad Roklub hadde en roer til start i Herrer Senior Lettvekt.

Lars Benske sikret seg 1 plass foran 2 plass Torjus Trømborg NTNUI og 3 plass Thomas Furuvarp Haldens Roklub.


Kort fra Lars er veldig fornøyd med dagens innsats, men utdypet at det var hardt 💪

Tider:
🥇6:23:5
🥈6:27:9
🥉6:37:3


Vi Gratulerer 🏆


📸: Skjermdump fra Livestream NRF

Høyvannstand 


Det har hvert høy vannstand i hele Norge den siste tiden, også her i Fredrikstad har vi fått kjenne på høyvannet, klubbhuset har gått klar alle 3 gangene, den siste gangen manglet det 3 cm før vannet var på gulvet i båthallen. Vi har jo hatt besøk av både Didrik & Elsa, som har gjort sine hæringer. Heldige for oss, har vi alle 3 gangene sluppet billig unna. 


Her noen kommentarer fra

                                   


"Noahs ark".

"Noen ganger er det helt greit å ikke ha innredet kjeller". "Godt å få dyppa årebladene litt".

"Roklubben vannskrekk-update".

"Svane passer fronten".

82041781_2668040056605618_4578495271373111296_n
Didrik2
82404879_2669295656480058_2557529630357585920_n
Didrik1
82782038_2669290356480588_4622876993803780096_n
82795550_2669295786480045_6489008496862822400_n
82515022_2669219239821033_7031263953527242752_n
Elsa1
Elsa2
Elsa3
Elsa4
Elsa5
Elsadagenetter
Svanen passer på fronten
Svane i solnedgang

 MH, MK, EK, ESE

Under her kan du lese hva skjedde i 2019.

Baltic Cup Viljandi, Estland

28.-29. september 2019

Veien til Baltic Cup i Viljandi, Estland.


Starten på veien begynte med et innspill fra rosjefen i Sarpsborg. Skal vi forsøke å sette sammen en dobbelfirer med gutter for å forsøke å kvalifisere båten til Baltic Cup?

Alle innså at dette var et prosjekt hvor vi hadde lite tid, da uttaksregatta bare var snaue 14 dgr unna. 6 gutter ønsket å delta i et uttak 8/8, der de 4 beste fikk plass i båten. De som deltok var Haakon G. Møller, Simen S. Thømt, Simen Olsen, Marius Thime, Philip Draget og Haakon Borge.

Etter uttaket var det Haakon G. Møller (SR) , Marius Thime (SR) , Simen Olsen (FR) og Simen S. Thømt (MR), som fikk plass i båten. Treningen hadde oppstart påfølgende helg, og gutta trente iherdig med tanke på at uttaksregatta bare var en uke unna. Tunevannsregatta var 17 og 18/8.Her leverte gutta seier på lørdagens 500 meter, og hadde således et lite forsprang på drøye 2 sekunder til nærmeste konkurrent før søndagens avgjørende 2000 meter. Søndagens løp ble en parademarsj for guttene, og vant løpet med soleklar margin. Ergo var båten kvalifisert til Baltic Cup, etter en iherdig innsats av guttene, etter oppgaven, svært kort tid sammen før uttaket.

Guttene ble fulgt opp gjennom innsats fra trenere fra alle tre klubbene. Dvs Andre Sørensen fra Moss, Truls Skjønhaug fra Sarpsborg og u. t.

U.t. fikk æren av å være med guttene som trener på reisen til Estland. Her gjorde guttene en fantastisk innsats på lørdagens 2000 meter, og kvalifiserte seg til A finale. Her ble det dog en 6 plass, men guttene hang godt med i løpet. Søndagens 500 meter ble det for guttene en litt skuffende B finale, men her tok den 2 plass.

Totalt sett en flott opplevelse for guttene å være en del av en Norsk tropp, med flagget på brystet, og med god erfaring i internasjonal deltagelse. Dette vil spore til videre satsing og utvikling. Ekstra hyggelig var det at alle guttenes foreldre var på plass i heiagjengen!Tekst: Imre Banfi - Trener

Foto: Valjandi Sõudeklubi

Foto: Valjandi Sõudeklubi

U23 Vm 2019, Sarasota, FL.


I år arrangeres U23 VM i «sunshine state» Sarasota, Florida. Arrangementet varer fra 24.-28.juli. I år består den norske troppen av seks roere, seks gutter. En dobbelt sculler, en toer og to singler. Jeg befinner meg i den ene singelen, lettvekt singel. Det er 22 nasjoner som stiller til start i min klasse og over 40 nasjoner som er med i hele arrangementet, det er med andre ord en stor regatta. Den norske troppen ankom Sarasota den 18 Juli, etter en litt trøblete reise hvor vi bla måtte tilbringe en natt i NY pga av dårlig vær. Grunnen til at vi reiste så tidlig var fordi vi må akklimatiseres. Temperaturen i Florida er over 30 grader og luftfuktigheten er på over 80 prosent, så det er noe helt annet enn hjemme i Norge. Vi visste at det kom til å bli varmt i Florida så vi forberedte oss på det så godt som det lot seg gjøre hjemme i Norge. Vi satte opp et «varmetelt», som fungerer litt på samme måten som et drivhus. Vi hadde satt inn 3 stk varmeovner for å få opp temperaturen og hadde flere bøtter med vann inne i teltet slik at luftfuktigheten skulle øke. Noen ganger var det opp mot 45 grader i teltet, og en luftfuktighet på over 70. Så vi fikk kjenne på høye temparaturer, mildt sagt. Vi var inne i varmeteltet 4-5 ganger i uken, og syklet da gjerne en times tid på ergometersykkel. Utenom varmeteltet har oppkjøringen mot VM vært god! Jeg har fått trent mye singel og det at jeg har en sparringspartner på trening hjelper stort!
Planen for denne sesonger var egentlig å ro en 4x mot senior VM, men dette prosjektet fallt litt fra hverandre grunnet mye sykdom og diverse i begynnelsen av sesongen. Jeg så da muligheten min for å ro singel mot U23VM, og dette var da noe jeg hadde veldig lyst til. Jeg kvalifiserte meg for VM den 29.juni, så jeg har ikke hatt all verdens tid til å forberede meg, men jeg føler meg veldig klar og gleder meg til hvert eneste løp! Første løp er onsdag kl 11.05 amerikansk tid og 17.05 norsk tid.


Lars Benske, Sarasota 23.juli 2019

Flyfoto over nærmiljøet til Fredriksstad Roklub


En bildeserie av hvordan byutviklingen har hvert ved Fredriksstad Roklub fra 1947 - 2017. Trykk på bildet under, så blir det større!


Skjermdump fra www.norgeibilder.no 

Fredrikstad 1947
Fredrikstad 1947
Fredrikstad 1952
Fredrikstad 1952
Fredrikstad 1955
Fredrikstad 1955
Fredrikstad 1963
Fredrikstad 1963
Fredrikstad 1978
Fredrikstad 1978
Fredrikstad 1988
Fredrikstad 1988
Fredrikstad 1997
Fredrikstad 1997
Fredrikstad 1998
Fredrikstad 1998
Fredrikstad 2001
Fredrikstad 2001
Fredrikstad 2003
Fredrikstad 2003
Fredrikstad 2007
Fredrikstad 2007
Fredrikstad 2010
Fredrikstad 2010
Fredrikstad 2011
Fredrikstad 2011
Fredrikstad 2012
Fredrikstad 2012
Fredrikstad 2013
Fredrikstad 2013
Fredrikstad 2016
Fredrikstad 2016
Fredrikstad nr 1 2017
Fredrikstad nr 1 2017
Fredrikstad nr 2 2007
Fredrikstad nr 2 2007
fredrikstad nr 2 2017
fredrikstad nr 2 2017
Fredrikstad nr 3 2017
Fredrikstad nr 3 2017

Østlandsregattaen 15.-16.juni 2019

Gutta i lagbåten HS 4x 2000m rodde inn til en 1. plass i lørdagens finale på Årungen på tiden 6m8s560ms

I båten satt Ola Larson (Moss)

Lars Benske (Fredriksstad)

Oskar Sødal (Kristiansand)

Jens Holm (Sarpsborg)


Arkivbilde: Estela Re-Ma

Årungregattaen 11.-12.mai


Det var en fin lørdag på Årungen.

Åpningsregatta arrangert av Norske studenters roklub (NSR). Simen Olsen og Simen Schi Skjølsvold gikk ikke videre etter sine forsøk i henholdsvis HJA og HS 1x. Lars gikk videre fra sitt forsøk og rodde finale på lørdag, det ble en 5.plass i finalen. 


Søndagen ble regatta avlyst. Blåste og var iskaldt. Selv senior-roere klaget på kulde og vind. Flere nedkjølte både senior og junior-roere. Enstemming lagledermøte avlyste regattaen sammen med dommerne😎

60339308_10156609117192669_2077150440381743104_n
10346631_640164669393177_1412855090747692757_n
60189155_10156609117297669_3610438586639319040_n
60211004_10156609117202669_4086934091092459520_n

Foto:

NR

Veien til eliteroerMitt siste halvår  I juli fikk laget mitt og jeg beskjed om at vi ble tatt ut til VM i Bulgaria. Dette var for flere av oss vårt alle første senior VM. Vi var et ungt lag i forhold til konkurrentene våres, men vi lot oss ikke skremme av det. Mesterskapet inntraff forventningene våres, og vi endte til slutt på en 8.plass. Dette var vi fornøyd med ettersom at det var vårt første Senior VM sammen. 


Etter VM så var det 2 uker til NM, noe som gjorde at vi ikke kunne ligge på «latsiden». Man måtte rett hjem å trene. I NM stilte jeg i lettvekt singelsculler, man ror altså alene og man må veie under 72.5 kg. Her endte jeg på en 3.plass. De som slo meg var Jens Holm og Oskar Sødal (begge disse rodde jeg med i VM). 


Etter NM var det endelig tid for litt pause og det var også tid for å legge fokuset på studiene, en liten periode. Det at jeg går på NIH (Norges idrettshøgskole) gjør at jeg får tilrettelagt studiene mine på en god måte slik at jeg kan kombinere det med min idrettssatsing.  


Allerede 2 uker etter NM var vi i full gang med treningen. Jeg hadde flyttet til Oslo for å være i det beste treningsmiljøet. Vi var/er en stor gjeng på omkring 20 utøvere som trener sammen i Oslo, og har et godt støtteapparat i ryggen med gode trenere! 


I desember fikk jeg og de jeg rodde VM med, et tilbud om å bli med i Elitegruppen til Norges roforbund. Dette er en gruppe med de beste seniorene i Norge, en gruppe som også er under Olympiatoppen. Gutta og jeg har alle svart JA på tilbudet om plass på elite landslaget, og dette gjør at vi vil satse og det vil bli brukt mer ressurser på oss enn tidligere. Vi har fått en sesongplan med samlinger og konkurranser som kan være aktuelle og vi har fått en egenandel på omtrent 70 000kr. Så det er veldig dyrt å være med på Elite.

 

Neste år håper jeg å fortsette reisen i 4xen, og vi har alle blitt enige om at vi skal kjempe om medaljene i VM og EM. Først skal det bli gjort en del uttak og det er ikke sikkert at jeg sitter i båten til neste år, men målet er å fortsette å bygge på det vi gjorde i fjorårets sesong. 


Videre så drømmer jeg om å ta medalje i OL, det hadde vært det ultimate målet. OL i Tokyo er ikke så langt unna og det finnes bare 2 plasser i lettvekts klassen (LM2X). Foreløpig så tilhører disse plassene Are Strandli og Kristoffer Brun, to regjerende europamestere i denne båtklassen. Disse plassene er mest sannsynlig tatt, men jeg har fortsatt et mål å komme med til Tokyo, mens OL i Paris i 2024 vil være et mer naturlig mål for min del. 


Tekst av: Lars Martin Benske.

Mætte og trætte efter et godt måltid på Restaurant Knossos.

Kære Frederiksstad roklub!

 

1000 tak for den venlige og imødekommende modtagelse vi fik i Frederikstad, da vi ankom den 21.7. efter vores rotur fra Kristiansand til Horten. Vores plan var at ro hele vejen til Frederikstad, men vejr og tid drillede, så vi måtte stoppe i Horten og køre det sidste stykke i bil.

Det var interessant at høre om roklubbens historie og tale med “The Rowing Ladies”. 

Og tak for overnatning i jeres flotte lokaler!


Vi håber I vil kontakte os, hvis I får lyst til at besøge os, så vi kan vise jer Horsens Fjord.


Med venlig hilsen på vegne af 8 glade roere fra Horsens Roklub,

Ria Hessler.


EM i Lucerne, Sveits. 31.mai - 2.juni 2019


Den norske troppen har mannskapsendring i LM4x, da vår Lars Benske (Fredrikstad) måtte melde frafall pga sykdom.


Det blir likevel en deltagelse for de andre i LM4x da Are Strandli måtte trekke seg grunnet sykdom, og makkeren Kristoffer Brun kunne stille opp i båten sammen med Didrik Wie-Soldtvedt (Bergen), Ola Larson (Moss) og Jens Holm (Sarpsborg)


Vi ønsker gutta i lagbåten lykke til i EM Lucerne, Sveits.


Foto: Estela Re-Ma

Didrik Wie-Soldtvedt (Bergen)
Didrik Wie-Soldtvedt (Bergen)
Kristoffer Brun (Bergen)
Kristoffer Brun (Bergen)
Jens Holm (Sarpsborg)
Jens Holm (Sarpsborg)
Ola Larson (Moss)
Ola Larson (Moss)

Treningsamling på Sevilla i Spania 


2 guttær fra Fredriksstad Roklub har reist til Spania, nærmere bestemt til destilasjonen Sevilla. 


En flott arena med gode roforhold for våre utøvere å kunne gå et god rogrunnlag på vannet, før sesongen starter på vannet hjemme i Norge.


Simen S. & Simen O. tok ikke båtveien denne gangen, men raskeste veien med fly, de kom landet på Malga på søndag 17.feb formiddag, og kom frem til Sevilla på ettermiddagen. Da treningsopplegget startet med å riggebåter. Lars Benske er nede med elitegruppa og de kom på torsdag 14.feb. 


De har allerede hatt noen flotte økter, fremgår det av noen bilder jeg har hatt tilgang til via sosialemedier.
Foto: Truls Skjønhaug 

Foto: Truls Skjønhaug

Truls forteller fra Sevilla


Knall forhold. Såre hender. Simen Olsen hadde en vektøkt pga vondt i rompa, mye roing. God innsats, alle viser fremgang. Elitegruppe er her. Nederland med medaljevinnere fra OL & VM. Masse padlere fra Europa. I dag kommer også kraftsenter Vestfold med en svær gjeng. Lars er her, ror veldig bra ser jeg. I følge Seb så ror hele lettvektsgjengen bra.

Takk til våre 17 givere i anledningen av spleis innsamlingen for elitebåten til Lars. 

Under her kan du lese hva skjedde i 2018 

Halvmaraton Julaften 2018


Det ble gjennomført halvmaraton på romaskin på selveste julaften.Vi tok tilbake tradisjonen i 2 etasje, hos Fredriksstad Roklub lokaler på Fjeldberg. Følgende deltagere stilte til start;


Per Benske, Nils Benske, Lars Benske, Simen Schi Skjølsvold og Joakim Benske


Foto: Linda Schi Liseter

Årungen 22.-23. september 2018

 

Christiania Roklub er arrangør for NM og Christiania jubileumsregatta på Årungen, og gutta fra Fredriksstad Roklub melder seg på.

 

Vi gratulerer våre to deltagere som reiste til Årungen denne helgen 🚣🏻‍♂️ 🇳🇴

Her er to glade bronse vinnere Simen Olsen🥉 HJB1X i Christiania jubileumsregatta og Lars Benske 🥉 HSLV1X i NM 📸: Imre Bànfi

TRYKK FOR STØRRE BILDE - Simen Olsen & Lars Benske
TRYKK FOR STØRRE BILDE

Første nattefrost - 24.09.18

 

Da gjengen fra Wang Toppidrett skulle på vannet i dag, hadde den første frosten lagt sitt avtrykk på brygga.

Ankomsten min ved 9-tiden lå det fortsatt litt frost igjen i skyggen av følgebåten. Helt blikk stille vann :) flotte treningsforhold mandag morgen!

Dugnader i båthallen 2018

 

Vi har hatt 3 hele lørdager med dugnad i høst, så har Team Klipper bidratt med 14 kvelder på klubben.


Takk for imponerende innsats alle som har bidratt med sitt :)

FØR

FØR

ETTER

ETTER

TRYKK PÅ BILDENE - DE BLIR STØRRE.

VM Bulgaria🇧🇬 2018 - fredag


Stor gratulasjon til den norske LM4x båten med Lars Benske, Oskar Sødal og Didrik Wie-Soltvedt med 2.plass i B-finalen.. Gutta tok en sterk 2.plass på tiden 06.07.07.

Så lettvekt guttene ender til slutt nr 8 i VM, noe som er en forbedring fra sist års VM.

📸: Balint Czucz

TRYKK FOR STØRRE BILDE

VM Bulgaria🇧🇬 2018

I oppsamlingløpet onsdag formiddag rodde Lars Benske (Fredriksstad), Jens Holm (Sarpsborg), Oskar Sødal (Kristiansand) og Didrik Wii-Soltvedt (Bergens) inn til en 3.plass  på tiden 05:58:570  🇺🇸🇮🇪🇹🇷🇳🇴🇩🇿 De går til B-finale! 📸: Balint Czucz

TRYKK FOR STØRRE BILDE

VM Bulgaria🇧🇬2018


Landslagets båter, roere, trenere og støtteapparat er nå på plass i Bulgaria. Vi ønsker vår egen Lars Benske lykke til, sammen med resten i den norske🇳🇴LM4x med Jens Holm (Sarpsborg), Oskar Sødal (Kristiansand) og Didrik Wie-Soltvedt (Bergens). På mandag skal gutta møte Spania, Italia, Irland og Tsjekkia i heat 2, med start kl. 10.26, Bulgaria er 1 time foran Norge. Det er totalt 11 båter som skal kjempe om de 6 plassene i A-finalen.

📸: Balint Crucz Photography & Lars Benske

ROSKOLE 7.-9.september 2018


Vi har hatt 4 nye roere på "roer for en helg", her på klubbhuset. Fredagen var vi bare innendørs, med informasjon om rosporten i Norge, og at Fredriksstad Roklub er Norges eldste roklubb, fikk også en omvisning i klubbhuset. Morten hadde laget en flott kolas m/film & bilder.


Lørdag:

Vi fikk båtene på vannet, hver av de nye fikk hver sin erfarne roer med seg i en dobbelsculler. Da ble det 4 dobbeltscullere og en singel på vannet. En følgebåt og en følgebåt/foto. Regnet dukket opp 14.15, vi har hatt en flott dag på klubben og på vannet.


Søndag:

Alle båtene rakk å komme ut på vannet, da himmelen åpnet seg, det ble en kort økt. De kom inn til brygga våte som katter, ble film/bilde visning fra gårsdagen. Og litt konkurranse på romaskin, før vi rundet av med pizza i storsalen :) og hyggelig samvær.

AALBORG DAME ROKLUB på besøk i Fredrikstad

TRYKK FOR STØRRE BILDE

Fredag 10. august ankom 12 damer fra Aalborg dame roklub, våre lokaler på Fjeldberg, de skulle overnatte i våre klubblokaler til lørdag formiddagen. Så gikk reisen videre til Sand Camping, de hadde fått noen gode tips fra Imre, da de ønsket å ro rundt i skjærgården vår. Tirsdag 14. aug reiste de hjem igjen til Aalborg.

-Fredrikstad er vennskapsby med Aalborg.

Under her kan du lese hva skjedde i 2017 

Spisser formen foran junior-VM


Skrevet av: Terje Antonsen, Fredriksstad Blad

20.juli 2017


Lars Martin Benske, Fredrikstad,  er blant ni norske utøvere i junior-VM først i august. Det betyr hardtrening i hele juli.


Mesterskapet, for roere opp til fylte 18 år, går i Trakai, Litauen, i perioden 2. til 9. august. Siden 3. juli har deltagerne, med unntak av et par dager, nærmest bodd på Årungen og sittet i båtene hver dag. Og slik blir det helt frem til avreise.


Ror dobbeltfirer


Benske, skal ro dobbeltfirer sammen med Nicolay Bjønnes Yngsdal, Ormsund og bergensroerne Ulrik Wie-Soltvedt og Mathias Føyner.


– Vi har lagt et løp der utøverne skal være i fysisk toppform under mesterskapet, men grunnlaget har de lagt selv gjennom solid trening gjennom flere år, forteller Per Helge Brun-Svendsen, trener i roforbundet, og ellers bakgrunn som rosjef på Wang Toppidrett og idrettslærer på Frederik II.


– Dagene går med til å terpe teknikk og få roerne i båten samkjørte. Det er viktig å få til teknisk ren roing, som parallelle årer som føres riktig i vannet. Guttene i firerbåten er jo ikke «støpt i samme form», men har forskjellige kropper, arm- og benlengde. Mye går derfor på tilpasninger og innstillinger for å få roingen hundre prosent samkjørt, forklarer Brun-Svendsen.


– Mange kan lære


Han er imponert over juniorenes motivasjon og seriøsitet.


– Sponsorene står ikke i kø i roing, og selv på landslagsoppdrag må deltagerne ut med egenandeler. Men ungdommene viser holdninger, treningsvilje og bevissthet som går langt utenpå en del ballsparkende utøvere jeg har vært borte i, sier Brun-Svendsen.


Lars Martin Benske og Nicolay Bjønnes Yngsdal satt i båten også under fjorårets junior-VM.


– Bedre i år


– I fjor ble vi nummer 16, og båten er helt klart bedre i år. Det er det ingen tvil om, sier Lars Martin.


– Det skal nok bli tøft å ta seg til en A-finale, men en plass blant de tre beste i B-finalen - altså «topp-9», bør være et realistisk mål, mener han.


Selv sitter han på den såkalte strokeplassen i båten. Det betyr at han dirigerer rytme og takt.


– Fysisk føler jeg meg i veldig bra form, og har fått gjort det jeg burde hele tiden. Nå skal vi gjøre et forsøk på å toppe formen frem til VM.


Knallhardt


– Fra ti dager før vi skal i ilden, kjører vi knallhardt i 4-5 dager. Deretter blir det roligere trening fremover for å tvinge frem toppformen, forklarer han.


Finslipingen på teknikk vil fortsette hele veien frem.


– Dess mer synkronisert vi blir i bevegelsene, og dess mer riktig årene føres i vannet, dess bedre blir det selvfølgelig. Det perfekte løpet fra start til mål eksisterer vel egentlig ikke, mener han.


Båten Lars sitter i har også en utfordring i å våge litt mer.


– Det handler selvfølgelig om styrke, men vi må jobbe for å bli mer aggresive - våge og klare å gjennomføre i en høyere takt.


Spurten viktig


Lars forklarer at de gjerne åpner med en takt på 44 tak per minutt de første 300 meter.


– Underveis faller vi ned mot en takt på 35, for så å øke frekvensen igjen mot slutten. Hvor lang denne spurten blir, og hvilken fart vi får opp, avhenger av hvor mye vi har igjen av krefter, avslutter han.


I tillegg til ni roere, er fem ledere med på turen. Blant disse Lars' far, Joackim, som fungerer som lege under VM.

Hedda og Emilie
Emilie, Egel og Hedda
Magnus
Flotte forhold

Vi pakker båter til regatta


Klargjøring til Kjørbosprinten i helgen, og lastning av henger.


De roerene som deltar på regattaer må selv møte opp og rigge ned sin båt og laste den på hengeren. Hver tar ansvar for sitt utstyr kommer med mens trener sjekker at antall riggere og årer stemmer til slutt :)


FOTO: Linda


NM på Årungen 19-20.aug 2017


Linda forteller om lørdagens resultater, NM sølv til Lars Benske i HJA 1x, sølv til Aron Solgaard Matyus i HJB 1x, 4.plass til Simen Olsen i HJB 1x, Simen Schi Skjølsvold rodde forsøk i HS 1x, men kom dessverre ikke videre :)


Søndagens resultater fra Årungen, Hedda Marie Larsen og Marie Grønnberg-Fensbekk ble slått ut i forsøket. Simen Olsen fikk sølv i HJB 1x og Lars Benske avsluttet dagen vår med en flott 5.plass i HS lettvekt 1x. Fantastiske resultater av våre flottere roere denne helgen :), forteller Linda som gir oss mange fine bilder :)


FOTO: Linda


FOTO: Estela Re-Ma

Trykk på bildene de blir større!

Kranløft ved brygga


Takk til Dahle Transport som løftet ut de nye morningene for oss 🏗, som Hans Kristian skaffet👌 Det var sjefen sjøl som dukket opp i kveld tusen takk Gunnar Roger Dahle 👏


FOTO: Egel

Christiania-regattaen 25-26.juli 2017


Resultater fra lørdag: Simen rodde forsøk i Hs 1x. Gikk ikke videre. Hedda og Emilie fikk en 4. Plass. Her var det 4 i A-finalen. ☺️Siste dag på Christiania-regattaen ga en gull 🥇til Simen Olsen i Åpen nybegynner, Forsøk på morgenen ga A-finale og 6. plass til Simen Schi Skjølsvold i HS 1x og A-finale og 4. plass i DJA 2x til Hedda Marie Larsen og Emilie Stokke ☺️ roklubben gratulerer våre flinke roere.


Det ble en gull 🥇til på søndag til Fredrikstad Roklubb , Lars tok det sammen med Bergens Roklubb og Ormsund i dobbelfireren som er innstilt til VM kval. Roklubben gratulerer 🤗


FOTO: Linda

Roklubbens Lars Benske i nordisk


Den norske dobbeltfireren fra Østfold tok sølv i nordisk mesterskap for juniorer i finske Tampere.


På laget var Fredrikstad Roklubs Lars Benske. Han stilte sammen med Sarpsborg Roklubs Diderik Skjønhaug, samt Jarle Sæby og Alfred Eliassen fra Moss Roklub.


Den norske troppen til nordisk besto av totalt 27 juniorer.


Benske & co hadde vært gjennom tre kval-regattaer på forhånd.


Danmark vant finalen, foran Norge og Sverige.


FOTO: Ukjent

Østlandsregattaen 10-11.juni 2017


Første dag av Østlandsregattaen i regi av Moss Roklubb: hadde vi med Marie Grønneberg-Fensbekk, Lars Benske, Simen Schi Skjølsvold, Hedda Marie Larsen og Simen Olsen. Marie rodde DS 2x med Emilie fra NSR. Resulterte i en flott 6.plass, Marie rodde 8- også i Åpen Mix. Der ble det gull, Lars fikk gull i HJA 1x, Simen S.S rodde forsøk og ble nr. 4 i sitt heat. Kom ikke videre. Hedda møtte tidlig opp til forsøk som ble avlyst... rodde senere A-finale og fikk en flott 5. Plass sammen med Cornelia fra Sarpsborg RK. Simen Olsen var vår nybegynner denne dagen og vant like godt første gangen i Åpen begynner 1x 🤗 en flott dag for klubben i en del vind og litt regn...


Hurra! DJA 2x forsøk avlyst for andre dag på rad... 😝 så da sitter vi en gjeng i teltet og blomstrer ... dette ble det litt dårlig stemning over, siden roerne var tidlig oppe..


Andre dag av Østlandsregattaen slutt. Følgende roere stilte opp i dag: Aron Solgaard Matyus, Simen Olsen, Emilie Stokke, Hedda Marie Larsen, Lars Benske, Marie Grønneberg-Fensbekk. Aron fikk bronse i HJB 1x. Simen fikk sølv i åpen klasse. Totalt 5 1x til start. Emilie og Hedda fikk 6.plass i DJA 2x. Lars fikk gull i HJA 2x sammen med Jonas Juel fra NSR. Lars fikk også gull i HJA 4x. Denne dobbeltfireren skal til Finland til Nordisk mesterskap neste helg. Marie fikk gull sammen med NSR i Åpen Mix 8-. En fin regattahelg med totalt 6 gull, en sølv og en bronse ☺️💪


FOTO: Linda

Tilbakelagt 52 timer på dugnad :)


Det har blitt gjort dugnad på klubben den siste uka. Morten har hatt hovedansvaret for prosjektet og har fått med seg Marianne og Gunnar :). Sammen har de tilbakelagt 52 timer på veggen mot Floa høyt oppe på stillaset. Det har blitt montert vannbrett over/under vinduene, belistet og malet i andre etasje. Gunnar har laget kledningbord slik at de passet inn med de gamle bordene som vi nå har byttet ut :). Det har blitt laget hjørnekasser mot vannet og mot gangveien (begge spesialtilpasset, klubben er gammel og ingen rette hjørner). Takrenna har fått et nedløpet som har hvert savnet. Det har gått veldig bra, ingen store utfordringer, en drill har badet og to stillasfester,høyvann var et lite problem, ellers et spennende prosjekt, HMS har det hvert ivaretatt hele veien av Morten. På vegne av klubben takker vi for innsatsen :) en spesiell takk til Søren som lånte oss stillaset gratis en hel uke.

Kjørbosprinten 26-27.aug 2017

 

Linda har hvert lagleder på Kjørbospriten :) hun er så dyktig å flink - her er resultatene fra lørdagens løp, det ble gull til Lars Benske i HJA 1x, gull til Lars og Simen Schi Skjølsvold i HS 2x, sølv til Simen i HS 1x. Ellers ble det en 6.plass til Aron Solgaard Matyus og 5.plass til Hedda Marie Larsen og Emilie Stokke i DJA 2x. Kai Stokke fikk også en 5.plass i HS 1x :)

 

En fantastisk søndag er over :) bronse til Emilie Stokke og Hedda Marie Larsen, gull til Lars Benske i HJA 1x og Gull til Lars og Alfred Eliassen i HJA 2x, sølv til Simen Schi Skjølsvold i HS 1x og til slutt en flott 4.plass til Kai Stokke i HS 1x. Laglederen ser tilbake på helgen som en flott weekend i Bærum og hun forteller at du la seg med en stort smil om munnen søndag kveld :)

 

Østfold Rokrets 100 år. 1917-2017

 

Det er noen års siden det sist gang ble gjennomført et kretsmesterskap på vannet. Det ble gjort avtale med Sarpsborg Roklub om og arrangere regattaen på Tunevannet, takk for lånet av det flotte baneanlegget. 

 

Lars ble kretsmester i HJA 1x. Emilie og Hedda fikk en sølvmedalje i DJA 2x😄 Simen S 6.pl Kai og Hans-Kristian 5.pl. 10.pl i Hs 1x.

Under her kan du lese hva skjedde i 2016 

NÆRMILJØPRIS TIL

FREDRIKSSTAD ROKLUB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var mange smil da Berg Sparebank rett før helgen delte ut årets Nærmiljøpris i Fredrikstad.

 

Den lokale sparebanken har hovedkontor i Halden, har i mange år hvert en viktig bidragsyter til lokalmiljøet i form av sponsoravtaler og gaver til lokale lag og foreninger innen idrett og kultur. Bankens avdelingskontor i Fredrikstad har delt ut Nærmiljøprisen hvert år siden 2001, og prisen er på 100.000 kroner. Den deles ut til en eller flere mottakere, og kan tildeles lag, foreninger, organiasjoner, grupper eller enkelt personer som har gjennomført eller planlegger tiltak eller aktivitet i nærmiljøet.

 

Årets vinnere:

1) Fredriksstad Roklub.

Begrunnelse: Roklubben har søkt flere ganger og bevisser at det lønner seg og ikke gi seg. Roklubben er en liten klubb med mange engasjerte og flinke ungdommer. Den blir drevet av ildsjeler. I mars 2016 skal klubben ha roskole som er åpen for alle og går over flere uker. Da kan fredrikstadfolk bli bedre kjent med denne sporten og klubben håper på og rekruttere flere ungdommer.

 

Tekst: Ole Christian Foss, Byavisa

 

Tusen takk for gaven på 50.000 kroner fra Berg Sparebanks Nærmiljøpris :)

Gutta har hvert i Junior EM i Litauen

Fra venstre: Simen Schi Skjølsvold og Lars Martin BenskeOppdatert: Onsdag 06.juli 2016.


Da er det klart at Simen og Lars skal til EM i Litauen :).. Simen skal ro 2x med Ulrik Wie Soltvedt (Bergens Roklub), og Lars skal ro 4x med Jonas Juel (Norske Studenters Roklub), Martin Steinnes (Bergens Roklub) og Nicolai Yngsdal Bjønnes (Omsund Roklub). Vi ønsker dem masse lykke til med Norge på ryggen :)


Et kort intervjue med gutta noen dager etter uttaket til Junior EM (Trakai, LTU).


Hvordan var det å blitt tatt ut til å representere Norge i Junior EM og hvordan fungerte uttaket?


Simen:

Altså det kom som en veldig postiv overaskelse. NR roforbund skulle i utgangspunktet bare sende en 4x. Dette var ganske tøfft men sånn er gamet noen ganger.. Hadde egt begynt og planlegge men i går kveld kom gladnyheten på Norges roforbund at det skal sendes en 2x med de som ikke kom med i 4x. Da var det bare og sette de andre planene på vendt. EM om 2uker 👍🏻


Lars:

Var ett bra og rettferdig uttak! Først rodde alle singel, og de 6 raskeste gikk derfra videre til dobbeltsculler seatrace. Deretter rodde alle 6 dobbel med hverandre, de 3 raskeste utøverne til sammen skulle få en sikret plass i den toppede 4xen. Det ble nicolay, Jonas og meg. Deretter rodde vi tre i en 4x med Ulrik, Simen og Martin. Vi fant ut at det gikk raskest med Martin så derfor ble det slik. 👍🏻

Her er vidunderet

Her er  båthengeren vår, ja det er Fredriksstad Roklub sin :) kult og hyggelig å bli lagt merketil på Årungen :) denne er det eneste slaget i Norge med så lang sammenhengende kasse :). Takk til våre sponserer som gjorde det mulig :)

Spinningsykler fra Friskis & Svettis

Høsten 2016

 

Da har klubben kjøpt 4 spinningsykler av Friskus og Svettis - som nå står i treningsrommet på klubben 💪 takk til Imre & Morten som fikk hentet dem 😀

Takk for hjelpen - høsten 2016

 

En sur dag med både vind og litt regn på dugnaden her på klubben 💪 tusen takk for hjelpen til alle som har bidratt både ute og inne ☺️dette er en viktig jobb for å ivareta klubben vår og utvikle den videre 💪

Fredriksstad Roklub er 139 år

 

Mandag 9.mai 2016 feiret Fredriksstad Roklub sitt 139 år denne gangen på klubbhuset på Fjeldberg med vafler, pølser, brus og kaffe m/kake :) Det var et godt oppemøte av våre flotte roere med foreldre og trenere :). Det ble også tatt bilde til neste års Fredrikstad kalender for mai måned i anledning av klubbens 140 års jubileum :)

Bildet ble tatt i 2016, i anledningen av Lions kalender for 2017. Klubb feirer sitt 140 års jubileum i 2017, og får pryde mai måneden.

Årungen 14 og 15.mai 2016


14. og 15. mai var det Christiania og Ormsundregattaen. Det var en helg preget med mye vind.. Søndag måtte starten flyttes til 1000 meter for de som skulle ro 2000 m. Vi dro avgårde med to nye båter denne helgen og bare 3 utøvere. Ellers så vet vi å kose oss med mat og kake i teltet. Vi ble til og med frastjålet 3 brød fra fredag til lørdag. Nå må vi dessverre låse inn alt. Det ble en super helg med 1 sølv og 2 gull til klubben.


Fredag:

Simen og Lars med nye Filippi-1x 💪 skværet, montert og prøvd ut💪 forlot Årungen 22.00 😎 på'n igjen i morgen tidlig. Første forsøk kl. 08.00, Simen og Lars i 1x. Marie kl. 08.30. Så 2x HJA kl. 09.30...


Lørdag:

Sølv til Simen i singel i dag, 26 til start💪 Ny båt fra Italia er tipp topp tommel opp👍 Lars og Simen 4.plass i A-finale Lørdag i HJA 2x :), Marie 3.plass i DJA 1x B-finale og Lars 5.plass i HJA 1x A-finale.


Søndag:

Gull til Simen i HJA 1x A-finale søndag. Lars fikk en flott 4.plass i samme finalen !. 💪18 til start. Som ikke dette var nok så klina de til og tok gull i dobbeltfirer. Der satt Lars, Einar og Vegard i tillegg til Simen💪Fin søndag og pinse.😍


Marie og Emilie fra NSR vant B-finale i DJA 2x lørdag


Marie fikk en 4.plass i DJA 4x :) sammen med 3 Mossejenter, var bare et sekund fra bronse...

Den første Offisielle turen påvannet!Tirsdag 5.april i 2016 ble den første offisielle turen på vannet for våre roere :) noen hadde jo sjustarta siden de går jo på Wang Toppidrett Fredrikstad


Vi fikk noen fine timer på vannet, ikke helt var været med oss :), med de siste dagene denne uken :) har det hvert ganske så flotte forhold i ælva :) vet dem har rodd utover mot Lera :) mellom Kråkerøy og Onsøy landet :)

Foto: Fredrikstad Blad

Stolte øyeblikk fra Fredrikstads ro- og fotballhistorie preger den nye Egon-restauranten som åpnet på Glade Hjørne den 13.okt 2016.

 

Midt i lokalet, mellom første og andre etasje, troner en skinnende dobbeltsculler i tre fra 1970-tallet, helt lik den Frank og Alf Hansen tok OL-gull med i Montreal i 1976.

Tekst: Fredrikstad Blad

 

Vi i Fredriksstad Roklub er stolte av at vi fikk den store muligheten til å være med å smykke opp den nye restauranten EGON i byen vår Fredrikstad! Vi var med å bære inn båten, det var ganske skummelt når det spraket i båten, i det vi tvang den inn i lokalet :P det gikk på millimetern for å få inn dobbeltscullern.

 

Vi Gratulerer med et flott restaurant 🙂

Sommeren i bilder

2016 

NM 24-26.sept 2016

gode resultater

 

 

Det har hvert NM på Tunevannet i Sarpsborg, flere av våre roere har trent hele våren og sommeren for å komme i form til høstens store eventyr NM, der de fikk bryne seg på utøvere i sine klasser.

 

Fire av gutta våre har satt sammen en HS 4x, de har ikke rodd så mye sammen, men har trent litt de siste ukene, dette ble spennende 🙂 men også veldig tøft for gutta! Det var hyggelig å ha med Knut Bjørdal tilbake på vannet. De andre som satt i båten var Per Benske, Hans Kristian Willadsen og Benjamin Hansen.

 

Vi har også noen som skal ro singel på lørdag, det er Aron Solgaard i HJB Lars Benske og Simen Schi Skjølsvold i HJA og Marie Grønneberg-Fensbekk i DJA.

På søndag ror Lars og Simen HJA 2x.

 

Oppsummering:

 

Seniorgutta Per, Benjamin, Hans Kristian og Knut gjorde en hederlig innsats både før og etter at tåka hadde lettet. Likevel kom de seg ikke videre etter forsøket. 🤗

 

Gratulerer til Simen Schi Skjølsvold med NM bronse i HJA 1x💪

Gratulerer til Aron Solgaard Matyus med sølv i HJB 1x

Gratulerer med NM bronse til Simen Schi Skjølsvold og Lars Benske i HJA 2x 💪

 

Marie tok seg gjennom både forsøk og semifinale. Fikk til slutt en 3. Plass i B-finalen🤗

Reisebrev fra VM junior i Rotterdam 2016

 

Båten er den samme som var i EM. Vi fikk vite at vi skulle bli sendt til VM, 2 dager etter EM. Vi var veldig glade for det! Og naturligvis spente. Vi hadde vår første treningsuken på årungen, en uke etter at EM var over. Båten gikk fint og vi var fornøyde. Vi har trent hele sommerferien på årungen. Når VM nærmet seg var vi veldig spente, men vi var ikke så nervøse. Fordi vi visste at vi var forberedt. Vi ankom Rotterdam 22 august, en mandag. Hotellet var veldig fint, og vi var klare for heatet på onsdag. Forsøksheatet gikk bra, vi satte pers på 6,07 og kom direkte til 1/4 finalen. Kvartfinalen gikk ikke så bra, vi gikk dermed videre til semi C/D. Noe som var litt skuffende. I semi finalen gikk vi heldigvis til C finalen, og der fikk vi en 4 plass. Vi var fornøyde. Etter alle løpene ble det mye bytting av klær med forskjellige mennesker fra andre land, etter det var det hjemtur.

 

Hilsen Lars Benske - Foto: Lars Benske

Vellykket roskole

 

Fredriksstad Roklub inviterte til ro skole våren 2016. Tilbudet var gratis, og rettet mot jenter og gutter fra 13 års alder. Ro skolen skulle gå over 9 uker, med fremmøte hver tirsdag og torsdag. Invitasjonen ble publisert i byens aviser, med oppslag på klubbhuset og via facebook. Oppstarten ble i uke 16, og avsluttet i uke 24.

 

Responsen var ikke overveldende, men fire gutter i alder 15-17 dukket opp på første dag.

 

På første dag fikk guttene en omvisning i Fredriksstad Roklubs lokaler, men informasjon om klubbens historie. Deretter ble det en runde i båthallen, med informasjon og beskuelse av båttyper, utstyr, faguttrykk i rosporten og roing som konkurranse idrett.

 

Guttene ble informert om at klubben vil løse lisens hos Norges Roforbund for dem, slik at forsikring blir ivaretatt.

 

I ukene som gikk viste guttene stor entusiasme. Det ble kjørt en del romaskin for at guttene skulle få en god forståelse av robevegelsen, bruk av kraft, sittestilling og pusteteknikk.

Det var stor spenning ved første tur på vannet i båt. Her benyttet klubben en bredere båttype, en  «innerrigger» de første turene. Dette for å gi guttene en myk start, med en stabil båt, for å unngå at guttene skulle tippe rundt i det kalde april vannet.

 

 

 

 

 

 

Guttene viste god utvikling, og tryggheten vokste på en god måte. Da gikk vi videre med å la guttene sitte i en singelsculler som ble holdt av u.t. ved bryggen. Her fikk de en god følelse av stabilitet/ustabilitet, med forsiktige rotak, og fortløpende veiledning. Etter ca tre uker ble guttene fordelt to og to, og introdusert for dobbelscullere. Spenningen var stor for «endelig» å ro ordentlig. Her viste guttene stor iver, og utviklingen var positiv. Alle hadde allikevel « gleden» av å tippe rundt, noe alle i ettertid beskrev som at dette ikke var noe å være redd for, og gledet seg til neste økt.

 

Utviklingen gikk svært bra, og en av guttene tok også skrittet til singelsculler, noe han mestret på en god måte.

 

Siste dag hadde vi en liten avslutning med Pizza og brus, samt en samtale om tiden vi har hatt sammen. Alle ga utrykk for stor tilfredshet over det de hadde vært med på.

 

I det guttene ble ønsket god ferie, ble de ønsket velkommen tilbake etter ferien om de hadde lyst, og at de kunne bli med ut sesongen kostnadsfritt. De ble videre informert om mulighet for deltagelse på regatta som nybegynnere om de hadde lyst til dette mot slutten av sesongen.

 

Når dette skrives er tre av guttene påmeldt i nybegynnerklassen på Tunevannsregattaen i Sarpsborg 20-21/8 2016.

 

Mvh Imre - Trener