Årebladet

Sist oppdatert 02.06.2024, kl 13:30

Årebladet tar deg tilbake i tid

 

Her kan du lese hva som har skjedd.

KRAFTSENTERSAMLING - HALDENS ROKLUB 2. Desember 2023

HALDENS ROKLUB
Bakkeløp rundt Fredriksten festningen
Sondre
Jonathan
Sverre
Haldens Roklub flotte lokaler
Foredrag av Lars Benske fra treningssamling via Teams
Sirkel trening
Romaskin og sykkel
Utøvere fra Haldens Roklub, Sarprsborg Roklubb, Strömstad Roddklubb og Fredriksstad Roklub.

Et kort reisebrev:

Avreise fra Fredrikstad var satt til kl 07:45, vi dro avgårde til Halden og til Haldens Roklub. Det var invitasjon til Kraftsentersamlingen, som Haldens Roklub sto som arrangør. 


Fra Fredriksstad Roklub reiste utøverne Sondre, Sverre, Jonatan og Morten som sjafør og lagleder.  Her var vi klare for en hel dag i Halden, med bakke løp rundt Fredriksten Festning og sirkeltrening med romaskin/sykkel i Haldens roklubs lokaler. Det var lagt inn to måltider og et foredrag, der de hadde invitert Lars Martin Benske som var på treningssamling i utlandet, han koblet seg opp via Teams.


Det var en fornøyd gjeng som returnerte til Fredikstad, ble mørkt før vi kom hjem igjen, men tusen takk for en super samlingen i Halden, av Haldens Roklub. Det var utøvere fra Haldens Roklub, Sarpsborg Roklubb, Strömstad Roddklubb og Fredriksstad Roklub. 


Foto og tekst: Morten Klipper

MINNEORD


04.12.2023 fikk vi beskjed om at Frank Lund Søraa døde fredag 1 desember, 76 år. Frank ble Æresmedlem i Fredriksstad Roklub i 2014. Han var et aktivt medlem fra 60 tallet, med et stort hjerte for klubben. Frank elsket rosporten og tilbrakte manger timer med å lære ungdommer hvordan de skulle ro.


Det kunne være som cox eller i følgebåt. Vi takker Frank for hans innsats for klubben og rosporten


Egel Sten Eriksen

leder

Lars Benske (24) og makkeren Ask Tjøm har startet forberedelsene mot OL-sesongen. Om ni måneder reiser de to til Paris som en del av den norske OL-troppen. – En drøm, sier han selv. Foto: Kristian Bolstad
Her har Kim JOhansen nettopp gitt Berg Sparebanks idrettspris til Lars Benske. – Dette var veldig hyggelig og overraskende, sier utøveren selv. Foto: Kristian Bolstad
Lars Benske og Ask Tjøm har opplevd mye sammen. Neste sesong kommer høydepunktet, da duoen skal delta i OL. Foto: Estela Re-Ma, Norges Roforbund
Olaf Tufte har oppnådd det meste innen roing. Nå skal han være med å hjelpe blant annet Lars Benske mot OL-drømmene. Foto: Lise Åserud

Lørdagens nettutgave 25.11.23 Fredriksstad Blad - Tekst: Kristian BolstadOL-klare Lars (24): – Jeg driter i oppmerksomheten. Jeg gjør dette for meg selv.


Han er den første roeren fra Fredrikstad som skal konkurrere i OL. Men i Fredrikstad kan 24 år gamle Lars Benske rusle rundt uten at «noen» kjenner ham igjen. – Jeg gjør det ikke for oppmerksomheten.


Det er tirsdag kveld og høstmørket har for lengst senket seg over Fjeldberg.

Hos Fredrikstad Roklub, et lokale, som de aller, aller fleste har passert mange ganger, men som langt færre faktisk har vært inne i, har roeren Lars Benske fra Kråkerøy nettopp avsluttet en treningsøkt.


Han er klubbens store stolthet, og den eneste i Fredrikstad Roklubs historie som har klart å kvalifisere seg til OL, sammen med makkeren Ask Tjøm fra Tønsberg Roklub.


Fikk stipend

Tirsdag ble han overrasket, da Kim Johansen fra Berg Sparebank kom for å overrekke bankens idrettsstipend på 30.000 kroner. Stipendet delest ut til utøvere som har gode resultater å vise til, og som legger ned en ekstra innsats for å bli best.


De pengene kommer godt med for en toppidrettsutøver som ofrer alt for OL-drømmen.


– Det går jo rundt, men det er nok fordi jeg lever som en student til vanlig. Man blir ikke akkurat rik av å være roer i Norge, så dette er jeg veldig takknemlig for, sier Benske.


Han legger til at han også har skaffet seg noen private sponsorer, som gjør satsingen mulig.


– Jeg er takknemlig for all støtten jeg får. Samtidig ser vi jo hvordan andre nasjoner har det. Det er litt mer lagt til rette økonomisk der, smiler han.


Startet som 13-åring

Det har gått rundt 13 år siden Kråkerøy-gutten begynte med roing. Den lille lysluggen var godt kjent med roing, da begge brødrene holdt på med idretten.


Men Lars hadde vært mer opptatt med å prøve andre idretter, som fotball, skating og ski. Også der var han talentfull.

Men til slutt endte han på vannet, han og.


– Det som fascinerte meg mest med roing, var at det var så spesifikke krav. Det handler om å komme raskest fra A til B, og «thats it». Jeg begynte i det små, men jeg ble veldig fort hektet, sier han.


Forberedelsene i gang

Og at han hadde talent, var det aldri noen tvil om. Nå er 24-åringen en av få nordmenn som allerede kan glede seg til lekene i Paris om under ni måneder.


I september slo nemlig Lars Benske og makkeren Ask Jarl Tjøm til i semifinalen lettvekt dobbeltsculler i ro-VM i Beograd.En heroisk innsats førte duoen til finalen, der det til slutt ble en 6. plass.


Men OL-billetten ble sikret allerede i semifinalen.


– Det er helt vilt egentlig. For meg er OL en drøm som går i oppfyllelse, og da må jeg prøve å gjøre alt jeg kan for at det blir en god opplevelse, sier han.


– Hva betyr egentlig det?


– Forberedelser. Vi må planlegge sesongen litt annerledes neste år, rett og slett for å legge opp til en formtopp i juli, noe som er litt tidligere enn normalt. Dessuten er det viktig for oss å levere en god World Cup-sesong, siden det har noe å si for seedingen inn mot OL.


I et OL blir man nemlig seedet ut ifra resultater i World Cup. Det betyr at de beste roerne også får ro i de mest gunstige banene. Et godt banevalg kan nemlig være utslagsgivende med tanke på vær og vind.


Mistet treneren

Men forberedelsene til OL-sesongen er på ingen måte noen dans på roser for landslagsroeren . Det er ikke mer enn noen uker siden riksmediene omtalte et roforbund som er i økonomisk krise.


For kort tid siden valgte også Benskes sjef, landslagstrener Mark Emke å forlate jobben sin etter to år.


Økonomi og uoverensstemmelser med forbundet var, ifølge mediene, årsaken.


– Det er klart at det ikke gjør det noe enklere for oss å forberede oss. Den dårlige økonomien påvirker jo oss, sier han.


For med lite penger, måtte forbundet ta tak. Borte er blant annet de verdifulle høydesamlingene. I tillegg er det også en smalere landslagstropp som nå reiser rundt på samlinger sammen.


– Vi har vel pleid å være rundt 20 roere når vi reiser rundt på treningssamlinger, men når vi reiser neste uke er troppen spisset til 12–13 roere. Det er kun de som enten er kvalifisert til OL, eller de som har størst sjanse, sier han.


Inn i landslagsledelsen har legenden Olaf Tufte nylig kommet. Han skal forsøke å redde satsingen gjennom de økonomisk tøffe tidene.


– Olaf er en bra mann som jeg har en fin tone med. Han er brutalt ærlig, og du er pent nødt til å lytte når han snakker til deg. Men han vet jo hva han snakker om, smiler Benske om Tufte som selv står med to gull, ett sølv og en bronse i OL.


– Gjør det for meg selv


24-åringen har allerede rukket å fullføre en bachelorgrad ved Norges idrettshøgskole. Men akkurat nå er det roingen og satsingen frem mot OL som tar alt fokuset til Kråkerøy-gutten.


– Føler du at dere ikke får nok anerkjennelse for de gode prestasjonene dere leverer, tross dårlige økonomiske forutsetninger?


– Jeg gjør ikke dette for anerkjennelse eller oppmerksomhet. For meg handler det om å oppnå resultater for meg selv. Det er sikkert litt egoistisk, men sånn er det. Jeg kommer ikke til å holde på med dette i all evighet, og da prøver jeg å gjøre det aller beste ut av de årene jeg er aktiv, sier han.


– Alle erfaringene, opplevelsene og øyeblikkene jeg får gjennom roingen tror jeg er vel så mye verdt som penger og oppmerksomhet. Det er det er noe jeg kommer til å ta med meg videre i livet, fortsetter han.


Kan legge opp


For det er slettes ikke sikkert han kommer til å være aktiv så veldig mange år til. Overfor Fredriksstad Blad avslører han at han også har andre mål her i livet.


– Akkurat nå er alt fokuset på roingen, men planen er å ta en utdannelse innen økonomi etter hvert. Så vi får se hvor lenge jeg holder på, sier han lurt.


– Har du satt en sluttdato?


– Kanskje jeg legger opp etter OL. Med en medalje der så kan det absolutt være en mulighet. Da har jeg på en måte oppnådd noe stort, og kan legge opp med god samvittighet. Men jeg har ikke tatt noen avgjørelse ennå. Jeg har hørt det er vanskeligere å gi seg enn mange tror, sier han.


PS: I roing er det båten, ikke utøverne, som kvalifiseres til OL. Det skal imidlertid svært mye til for at roerne som klarte kvalifiseringen, ikke er de to som også er i aksjon under selve mesterskapet.


Idrettsprisen fra Berg Sparebank 


Lars Benske fikk idrettsprisen fra Berg Sparebank pålydende kr 30000,- og 25000,- til utøver og 5000,- til klubben.


Vi gir Lars de kr 5000 fra klubben.


Lars viste ingenting.


Kim Johansen fra Berg Sparebank overleverte beviset og blomster.


Fredriksstad Blad var til stede Kristian Bolstad tok bilder og intervjuet Lars.

Egel

Leder

Oppgradering klubbhuset

Da er rørleggeren ferdig med ny vask ny kjøkkenbenk,
vi ryddet ut 4 sofaer og tok ned 6 stoler fra loftet.
En tur til øra i dag og minst en tur i morgen.

Egel

Leder

369039609_192780537214321_8209605340433633395_n
377228634_642947007996602_8299337013096005964_n
386871117_1040209780635866_8604060675215156548_n
386873509_345824654801313_7098733246087973826_n

Torsdag 21.09.2023


Den nye treneren har startet!


Han heter Jacob Gundersen, han ble Norges Mester i helgen for Sarpsborg Roklubb. Gratulerer! Jacob har ansvaret for treningen for våre barn/unge. Han lager et trenings opplegg for den enkelte, og vil lede treningen en dag i uken. Hans hjelper, Morten stiller den andre dagen. Jacob bestemmer når rotreningen på vannet avsluttes for høsten. Han rapporterer direkte til.


Egel

Leder


Omsundregattaen 17.sept


Helgens siste dag av Omsundregatta for Sondre og Sverre i U15 M2X, her rodde de inn til 3.plass, på tiden 4:45.1


Fredriksstad Roklub gratulerer, stolte roere og en stolt lagleder. 


Foto: MK

Norgesmesterskapene - 16.sept


Fredriksstad Roklub gratulerer med NM-gull til lettvekt dobbelsculler med

Oliver Melnes og Jacob Gundersen (Sarpsborg Roklub) som rodde inn til gull foran NSR og Bærum RK. 


Vi gratulerer også med sølv i lettvekt toer uten styrmann, der det ble sølv til Oliver Melnes og Jacob Gundersen (SR). 


Foto: Thomas Gundersen

Ormsundregattaen 16.sept


Da var dagens regatta over for Sondre og Sverre i U15 M2X, de rodde inn til 4.plass og ny personlig rekord på 1000 meter, på tiden 4:16.9


Veldig fornøyde gutter etter dagens løp. 


Foto: MK

IMG_8132
IMG_8138

Norgesmesterskapene 15-17. sept 2023


Vi ønsker vår nye trener Jacob Gundersen lykke til i årets NM på Årungen Rostadion. Omsundregattaen 2023 - arrangeres på samme sted 16,17 sept. 

Våre to junior roere er meldt på Ormsundregattaen. 

Sondre og Sverre stiller opp i dobbelsculler, U15 m2X 1000 meter, både lørdag og søndag.


Vi ønsker alle lykke til i helgens arrangement på Årungen Rostadion. 

Fra venstre: Sondre og Sverre. 

Verdensmesterskapene i Beograd, Serbia

3.-10. september

IMG_7843
IMG_7845 2
IMG_7848
IMG_7592

VM Beograd, Serbia


Lars Benske (Fredriksstad Roklub) & Ask Tjøm (Tønsberg Roklub) Herrer lettvekt dobbelsculler.


Vi er utrolige stolte av dere, hva dere har fått til.


6.plass i VM Beograd


Kvalifisert LM2x båt til OL Paris 2024


Bilder: Skjermdump WorldRowing

Kretsmesterskap på Tunevannet Rostadion 2.september 


Dette var et kretsmesterskap i samarbeid med Østfold og Vestfold krets.


Der deltok Fredriksstad Roklub med tre roere Sondre, Sverre & Edvald, de var meldt på i HU15 1x 500 meter.

Mens Sondre & Sverre var også meldt på i HU15 2x 1000 meter.


Plassering HU15 1x 500 meter

2. plass Sverre Nygaard-Monsen 02:17.1

3.plass Sondre Trenum Berg 02:23.2

5.plass Arnt Edvald Smittil 02:24.0


Plassering HU15 2x 1000 meter

2.plass

Sondre Trenum Berg

Sverre Nygaard-Monsen 04:21.1


Fredriksstad Roklub stilte med to funksjonærer under regattaen, de stilte opp på prammen både på 500 meter og 1000 meter og gjennomførte start med overføring til måltårent, tillegg til og være i måltårnet på siste heatet.


Takk for et veldig hyggelig arrangment der disse klubbene var representert: Sarpsborg, Haldens, Årungen, Drammen, Tønsberg & Fredriksstad.

IMG_7517
IMG_7513
IMG_7515
IMG_7516
IMG_7553
IMG_7550

Styrets protokoll 17.08.2023
Sak 5 Trener
Enstemmig vedtak:

Vi har engasjert en trener. Ass trener vil få en roligere hverdag.
Jakob Gundersen, Sarpsborg Roklubb er engasjert som trener for de aktive utøverne.
Han vil starte opp i løpet av september etter deltakelsen i NM 2023. Fredriksstad Roklub ønsker Jakob Gundersen velkommen.

Fredrikstad 30.08.2023
Egel Sten Eriksen
leder

📸: Med tillattelse av Jacob Gundersen.

Tunevannsregattaen 12. og 13. august 2023


Tunevannsregattaen første dag, stilte 3 spente roere opp i teltet vårt.

Etter 10 minutter løpetur, bærte de båteen ned til brygga og treneren plasserte start nummer på båtene før de rodde opp til start. 1,2 og 4. Nedover regatta banen, lå Fredriksstad i tetten både som nr 1 og 2. 


Vel i mål ble det 1,2 og 5 plass. Viktigste er ikke å vinne, men og delta & komme fra start til mål. 2 av gutta var det deres aller første regatta, en hadde hatt en sesongen i ryggesekken. Stolte kom de inn til brygga med godt smil om munnen. 


Fantastisk vær hadde vi også på lørdagen, det hele startet med overskyet og etter hvert dukka sola opp :) men det hele satte ingen demper på humuret i gruppa :) alle var så blide og fornøyde og så frem til morgen dagen. 

Den 13.august rodde Edvald, Sondre & Sverre sitt heat kl 12.26.


Edvald rodde i første heat og kom som nr 4, på tiden 3:02.6, i andre heat rodde Sondre og kom som nr 2, på tiden 2:49.0 og Sverre kom som nr 5, på tiden 2:56.3


For guttene var det en veldig hyggelig og fin helg i Sarpsborg, de er allerede klare for neste regatta og det er gledelig og høre at det gir mersmak for mer. 


Kjempe bra gjennomført av Sarpsborg Roklub, vi hadde igjen et fin inntrykk av denne regattaen. 

Fra venstre: Edvald, Sondre, Sverre. 

Foto : MK.

Fra venstre: Morten, Sondre, Sverre & Edvald.

Foto: CNM

Uttak til Verdensmesterskapene 2023


Uttaket er klart.


Verdensmesterskapene i roing går i september i Beograd, og troppen reiser allerede om få dager til Gavirate, Italia, for en samling i forkant. Blant annet for å varmeakklimatisere.


Uttak til representasjon i VM 3.-10. september, Beograd, Serbia


Sesongens høydepunkt nærmer seg. Det har vært en utfordrende sesong med anstrengt økonomi, endrede planer og mye sykdom så langt. Til tross for dette gikk WC3 i Luzern bedre enn fryktet, og vi har fortsatt håp om at vi skal klare å kvalifisere flere båter til OL neste år i Paris. Ikke minst er det gledelig at vi hadde en W2X i finalen, og vi ser en mulighet til å kvalifisere en damebåt for første gang siden 1996.


Etter en liten pause etter Luzern har Elitelaget vært samlet på Årungen. Det er nå større mengder trening med fokus på utvikling av kapasitet. Daniel har tatt grep for å øke punktlighet, ryddighet og forebygge skader og sykdom. Vi håper dette gir resultater og at vi får et løft frem mot VM.


Gruppen reiser til Gavirate i Italia 6. – 16. august for siste finpuss. Det er forventet svært varmt vær i Beograd, så forhåpentligvis får vi en tilvenning til dette i Gavirate.


TiU har i møte 01.08 tatt ut lag til VM. Dette er gjort på bakgrunn av innstillingen fra trenerteamet, etter vurderinger gjennom sesongen og resultater fra Luzern.


Det har også vært gjennomført testløp på Årungen i M2X og i W1X, WLw1X og MLw1X for å klargjøre reserver til lagene.


TiU har tatt ut følgende lag til VM:


M1X Kjetil Borch, Horten Roklubb


LM2X Lars Benske, Fredrikstad Roklub, Ask Tjøm, Tønsberg Roklubb


W2X Thea Helseth, Jenny Rørvik, Aalesunds Roklubb


PR1W1X Birgit Skarstein, Christiania Roklub


M2X Kristoffer Brun, Bergens Roklubb, Oscar Helvig, NSR


M4X Erik Solbakken, Moss Roklubb, Jonas Juel,NSR, Martin Helseth, Ålesund Roklubb, ErlingØyasæter, Os Roklubb


Reserve M1x/M4x /M2x - Mathias F Wie Bergens Roklubb


Reserve W2x Inger Kavlie, starter i W1x Christiania Roklub


Reserve LM2x Oskar Sødal, starter LM1x Kristiansand Roklub


Ledere/ trenere

Mark Emke –Landslagstrener herre

Sebastian Baranzano – Landslagstrener kvinner

Johan Lidberg – Landslagstrener herre og para

Daniel Berge - Sportslig leder

Lars Myhrer - Ansvarlig fysioterapeut

Lars Bjønnes - Team Manager

Åke Fiskerstrand - logistikk/ transport

Thorvald Jakobsen - logistikk/transport/MF Congress

Arild Tveiten- OLT - coach 4.9 - 10.9


TiU gratulerer utøvere, trenere og klubber med uttaket og ønsker lykke til i forberedelser og gjennomføring.


Med vennlig hilsen

Toppidrettsutvalget

Lars Bjønnes

Leder

Europamesterskapet i Bled, Slovenia. 


Vår Lars Benske og makkeren Ask Tjøm Tønsberg Roklub har denne helgen deltatt i Europamesterskapet i Bled.


Der kom de på en 4.plass i B-finalen lørdag og

endte på en 10.plass totalt. 


Vi gratulerer utøvere, støtteapperat og klubbene <3


29.05.2023 

Europamesterskapet i Bled, SLO


Lars Benske & Ask Tjøm tok fjerde plass i semifinalen i dag


Gutta ror B finale i morgen kl 10:32


Vi ønsker lykke til <3


26.05.2023


Europamesterskapet i Bled, SLO


Lars Benske & Ask Tjøm rodde oppsamling i dag kl 13:40, topp 3 til semifinale


De tar andre plassen i oppsamlingen


Videre til semifinale A/B


Fredriksstad Roklub & Tønsberg Roklub


Vi gratulerer gutta. 


25.05.2023

Europamesterskapet i Bled, SLO


Gratulerer med Lars Benske & Ask Tjøm med 4.plass i første løp LM2x i Bled, SLO

Oppsamling kl 13:40, topp 3 til semifinale

Skjembilde World Rowing


25.05.2023

Tusen takk for hjelpen


Vår nabo, Rune Karlsen har fjernet 3 svære stammer fra treet på nordsiden av klubben. I tillegg hogde han dem opp, bar dem og samlet dem. Godt jobba.


Fredriksstad Roklub takker for hjelpen. 

IMG_1655
IMG_1656
IMG_1657

Gratulerer med tildelingen


Vi har derfor stor glede av å kunne meddele at tildelingskomiteen har innvilget søknaden fra Fredriksstad Roklub.


Dere får 10.000 kroner til årer.


Fredriksstad Roklub takker for gaven.


Tildeling er gitt av lokalavisen Fredriksstad Blad.

Klubben stenges for utleie i perioden lørdag 10. juni – fredag 10. august 2023. Prioritet er oppussing i Store sal.


Hjelp, vi trenger din hjelp.


Lørdag 10.juni kl 13.00 - 17.00, rydde.

Søndag 11.juni kl 13.00 - 17.00, riving.

Mandag 12.juni kl 18.00 - 21.00

Tirsdag 13.juni kl 18.00 - 21.00

Onsdag 14.juni kl 18.00 - 21.00

Torsdag 15.juni kl 18.00 - 21.00

Fredag 16.juni kl 18.00 - 21.00

Lørdag 17.juni kl 10.00 - 21.00

Søndag 18.juni kl 10.00 - 21.00


Det serveres mat i helgene, ellers kaffe/vann.


Dugnad 22.april 


Mye folk i sving over alt, maling av vegger damegarderobe, vasking av båter, raking, plukking av søppel og annet rask. Vi har lagt veiduk i skråningen og lempet grus/pukk. Det er påbegynt bytting av gulv i den gamle båthengeren. Veldig sosialt er det også, det vle spist pizza og alle koste seg.


En hjertelig takk til de 17 som deltok på lørdagens dugnad, i strålende sol :) noen ble også litt solbrent.

IMG_0176-2
IMG_0185
IMG_0175
IMG_0188
IMG_0196
IMG_0195
IMG_0192
IMG_0193

Følgebåtene er sjøsatt. 


Følgebåtene er kommet på plass, den første turen med følgebåten "River" ble gjennomført 22.april.


Det var en deilig formiddag, mye sol og liten sur vind, de ble ca 45 min tur igjennom ælva og opp til isegran og tilbake til klubben. 


Vi må rette en stor takk til Byferga og fergeskipperen som gikk ut fra Stortoget kl 11.00 og mot Gressvik, ferga hold igjen da den så oss, komme ned mot gangbrua og la ikke ut fra brygga før vi var ved Evjekaia.


Den lå bak oss helt til vi kom til porselenskaia. :)


Tusen takk Fredrikstad kommune og fergeskipperen. 

IMG_0004
IMG_0005
IMG_0168-2

Dugnaden 25. mars


Brygga er lagt på vannet, båter er bært ut og vaske,  taket i båthallen er malt, telt er sjekket,  bord og krakker er pusset og lakket.


Felles lunsj i storesalen og ny stekte vafler den store vaffeldagen :)


Sosialt og en veldig hyggelig dag en hjertelig takk til alle de 18 som stilte opp denne lørdagen overskyet men oppholdsvær.


Ny mulighet 22.april

50680_n

Vår stemning på klubben


Lørdag 18. februar fikk de som besøkte roklubben, en skikkelig vår stemning. Det var varmt og deilig å sette seg ned på båtrampen vår foran klubbhuset. 

Uttak til senior EM 

Fredriksstad Roklub gratulerer Lars Benske med uttak til EM i Bled, Slovenia - 25. - 28. mai 2023. Vi gleder oss til å følge han og Ask Tjøm fra Tønsberg Roklub i LM2X og alle de andre norske båtene.


Det blir gøy og spennende følge denne duen fra Norge 💪🇳🇴


📸: Estela Re-Ma

I Fredriksstad Roklub`s årsmøte 16.mars 2023 ble leder Egel Sten Eriksen oppnevnt som æresmedlem. 


Hvorfor ble Egel tildelt den gjeveste prisen i Fredriksstad Roklub?


Under kan dere lese noe av grunnlaget for at akkurat Egel ble oppnevnt som æresmedlem i Fredriksstad Roklub. 


«Egel har bygget opp klubben fra restene av en gammel klubb med slitt og gammelt utstyr og dårlig økonomi, til at vi nå har sunn og robust økonomi. Mange nye båter har vi kjøpt og ny båthenger. Egel har også ledet arbeidet med å pusse opp og isolere garderobene og bygge nye dusjer, jekke opp og rette opp klubbhuset der det hadde seget og pillarene var råtne. Ny brygge, nye følgebåter og nye porter i båthallen. Pusset opp båthallen med treningsrom innerst. Isolert hele loftet. 2.etg med storsalen og kjøkken og veranda har blitt oppgradert underveis og Egel har styrt utleie i alle årene vi har hatt utleie. Han har også malt hele klubbhuset utvendig. Samtid som han har lagt grunnlaget for treningsglede for mange unge roere og klubben har vært fast med på alle nasjonale regattaer i mange år.  Mange av klubbens utøvere har deltatt på jr. landslaget og rodd internasjonalt. Egel ledet også regattaen og forberedelsene da Fredriksstad Roklub arrangerte NM på Årungen, som ble en veldig fin regatta». Skrevet av Hans-Kristian Willadsen.


Foto: Morten Klipper 

Fredriksstad Roklub deltok på barneidrettens dag lørdag 4.februar 2023


Gutta møtte opp på klubben, med opplastning av tilhenger med romaskiner og annet utstyr. Turen gikk til Østfoldhallen i 2 biler, der vi rigget oss opp i mellom Borge og Fredrikstad Turn. 


Det var fullt trykk igjennom hele dagen fra 11-15, gutta og de voksne fikk kjørt seg. Det ble delt ut 50 brosjyrer, litt info om oss og med en QR kode til hjemmesiden vår. 


Dagen ble avsluttet på Egon med en takk for innsatsen fra klubben. 

IMG_6459
IMG_6461
IMG_6465
IMG_6466
IMG_6467
IMG_6471

TEST UKE - UKE 2 


Våre juniorer har denne tirsdagen 10.januar 23, løpt 3 runder, som tilsvarer 3000 meter rundt.

Sted: 2 dam i Fredrikstad Marka. 


Skjermbilde: Google Maps

Dette ble postet på hovedsiden i 2022

Godt nytt år ønkes hele ro Norge


Happy new year too you all

Klubben er pyntet med julestjerner

316464454_846513969729814_7855680459709539229_n
315205643_1358792124862585_3820556401254801873_n
316263052_1301732707307975_3115743133113004259_n

Takk for støtten - vi solgte 151 bokser. 

TEST UKE 


Våre juniorer har denne tirsdagen 1.nov 22, løpt 3 runder, som tilsvarer 3000 meter rundt.

Sted: 2 dam i Fredrikstad Marka. 


Skjermbilde: Google Maps

VM I Tsjekkia - Racice


For en innsats, men dessverre var konkurrentene sterkere, det ble en 6 plass i semifinalen


Vi er stolte av Lars Benske & Ask Tjøm


Fredriksstad Roklub & Tønsberg Roklub


Skjermdump: Worldrowing

IMG_9908
IMG_9907
IMG_9906

VM i Tsjekkia - Racice


Vi gratulerer Lars Benske & Ask Tjøm


Det ble seier i kvartfinalen 21.09.22


Lykke til i semifinalen

307956730_5423936724349257_2399446155885203122_n
308110417_5423936704349259_5918486861567116528_n-2

VM i Tsjekkia - Racice 


Gratulerer Lars Benske & Ask Tjøm med seier i sitt forsøk i VM.

Tiden 6:22.70


Fredriksstad Roklub & Tønsberg Roklub


Foto: Estela Re-Ma

Frivilighetens år - Dugnad på roklubben 2022


Denne sommeren har det skjedd et kjempe løft for klubben klubbhus, hele klubbhuset til Fredriksstad Roklub har blitt malt.


Det har blitt malt 2 strøk overalt, det har gått med 145 liter rødmaling og 11 liter hvit maling til vinduer, veranda rekkverk og hjørnekasser. Det har blitt flyttet reklameskilt og satt opp tak over inngangspartiet.  

IMG_8915
IMG_8441
IMG_8248
IMG_8468
IMG_8406

Postet på Facebook 3.september 2022


Gratulerer Lars benske (Fredriksstad Roklub) & Ask Tjøm (Tønsberg Roklub) LM2x med uttaket til senior VM, i Racice, Tjekkia 18-25/9-2022


Foto: Estela Re-Ma

Postet i Fredriksstad Blad 29.august 2022

Av: Joakim Simensen


Revansjelysten Lars (22) har fått VM-ja


Lars Benske (22) har lagt EM-nedturen bak seg. I helgen rodde han inn til NM-sølv. Om tre uker venter VM.


– Med en god oppladning og maks flyt kan vi kjempe om en medalje, sier Lars Benske.


Sammen med makker Tønsberg-roeren Ask Jarl Tjøm har Benske fått grønt lys til å være med i VM i Tsjekkia om tre uker.


Her skal den norske dobbeltsculleren ta revansje fra EM-nedturen for 14 dager siden.


– EM gikk ikke helt etter planen, men vi har planer om å slå knallhardt tilbake, sier Benske.


Skal prikke VM-formen


I helgen var han og makker Ask Jarl Tjøm derimot konkurrenter. Under NM på Årungen ble det gull til Tønsberg-roeren Tjøm, mens Benske sikret sølv.


Benske, som ror for Fredriksstad Roklub og som tok NM-gull i fjor, klokket denne gangen inn på tiden 7.44 minutter, mens kompisen Tjøm var litt over 13 sekunder raskere på de 2.000 meterne.


– Jeg er fornøyd med helgen totalt sett. Jeg har slitt med sykdom i flere uker, så formen var fortsatt ikke helt på topp, men den kommer seg dag for dag, forklarer Benske.


Måtte hjem fra høydesamling


Det var under en høydesamling på Galdhøpiggen sommerskisenter for en tid tilbake at Benske pådro seg en forkjølelse. Det første til at 22-åringen måtte reise hjem fra samlingen fire dager før de andre.


– Jeg er vel ikke akkurat en som trives godt i høyden. Det er tøft både fysisk og mentalt, sier Benske.


– At selve treningen foregår på over 1.000 meters høyde er en ting, men det er også en påkjenning å få de andre timene i døgnet til å gå. Nei, jeg trives best i Spania og Italia, smiler han.


Lader opp på Årungen


Han berømmer makkeren Tjøm og mener kompisen viste styrke under helgens NM.


– Jeg havnet litt i ingenmannsland, der avstanden opp til Tjøm ble for stor, mens det ble et godt stykke ned til båten bak, sier Benske.


I juni debuterte Tjøm og Benske med sensasjonell verdenscupseier i polske Poznan. Måneden etterpå tok de tredjeplassen i sveitsiske Luzern.


Derfor var den norske båten en av EM-favorittene nylig. Den norske duoen innfridde ikke favorittstempelet og måtte i stedet kun ta til takke med en b-finale.


– Vi er som sagt veldig revansjelystne og satser på en bra VM-oppkjøring. Vi skal være tre uker på Årungen nå før vi setter kursen mot Tsjekkia, avslutter Fredrikstad-roeren.

Postet på Facebook 28.august 2022


Vi gratulerer Lars Benske med sølv i HSLv 1x


Foto: Linda Schi Liseter - 28.08.2022

Postet på Facebook 27.august 2022


Vi ønsker vår egen Lars Benske lykke til i årets NM 27/28.august på Årungen Roarena.


Lørdag: HS 1x

Søndag: HSLv 1 x


Foto: Estela Re-Ma

Postet på Facebook 26.august 2022


Ukas treningsøkt med våre juniorer

Postet på Facebook 14.august 2022


EM i München er over.....


Lars benske & Ask Tjøm var dessverre nødt til å trekke seg fra dagens finale på grunn av sykdom.


Vi ønsker god bedring.


Foto: Estela Re-Ma

Bilder fra Tunevannsregattaen 13.august 2022


Foto: Morten

IMG_8874
IMG_8871
IMG_8867
IMG_8868
IMG_8869
IMG_8870
IMG_8873
IMG_8872

Postet på Facebook 13.august 2022


Vi ønsker Sondre lykke til på Tunevannsregattaen i åpen nybegynner i dag, kl 12.45. 


Foto: Morten 

Postet på facebook 12.august 2022


Det ble 4.plass i oppsamlingen på Lars Benske & Ask Tjøm herrer lettvekt dobbelsculler.


B-finale søndag kl. 10.10


Vi ønsker lykke til. 


Foto: Skjermbilde Norges Roforbund Instagram

Postet på Facebook 11.august 2022


Det ble 3. plass på Lars Benske & Ask Tjøm.


De går til oppsamling i morgen kl 09.48


Foto: Skjermbilde Norges Roforbund Instagram

Postet på Facebook 2.august 2022


Vi gratulerer Lars Benske (Fredriksstad Roklub) & Ask Tjøm (Tønsberg Roklub) 


Med uttaket til Europamesterskapet - European Games, i München 11.-14.august 


Foto: Estela Re-Ma

Postet på Facebook  2.august 2022


Lars Benske var på høydesamling med landslaget i foten av Galdhøpiggen på Høydalsvatnet sammens med 19 andre roere er de innlosjert i Juvasshytta 1800 meter over havet. 

IMG_5673
IMG_5675
IMG_5676
IMG_5678

Postet på Facebook 10.juli 2022


3 plass world cup III, Luzern


Gratulerer med 3 plass Lars Benske & Ask Tjøm 


Fredriksstad Roklub sender også gratulasjoner til Tønsberg Roklub


Foto: Skjermbilde Worldroing


Postet på Facebook, 9.juli 2022


Lars Benske (Fredriksstad Roklub) & Ask Tjøm (Tønsberg Roklub) ror i finalen i morgen


10:46 A-finale LM2x Lars Beske/ Ask Tjøm (FRA/NOR/ITA1/ITA2/POL/SUI)


Vi ønsker lykke til heia Norge


Følg finalen i Wordl cup III - Luzern

IMG_5664
291577284_5216085071801091_7921207101784459030_n

Postet av Tønsberg Roklub, 9.juli 2022


Verdenscupen i Luzern


Lars Benske (Fredriksstad Roklub) og Ask Tjøm (Tønsberg Roklub) vant sitt forsøk

De ror semifinale i morgen.


Vi ønsker lykke til. 


Foto : Estela Re-Ma og skjermbilde worldrowing

Lars Benske og Ask Tjøm mottar gullmedaljen etter verdenscupseieren i Poznan. Foto: Estela Re-Ma, Norges Roforbund

Postet på Norges Roforbund, 8.juli 2022


Ask Tjøm og Lars Benske er klare for å ro fort i Luzern


Det har gått tre uker siden Lars Benske og Ask Tjøm tok en meget overraskende verdenscupseier i lettvekts dobbeltsculler. «Det tok noen dager før vi klarte å lande etter denne opplevelsen og jeg føler vi nå har klart å ta et langt steg i riktig retning mot det store målet som er OL i Paris 2024.» sier Lars Benske på spørsmål om hvordan han har det etter at nå har fått noen dager til å reflektere over seieren.

Tekst: Viktor Sødal

Til helgen reiser Benske og Tjøm til verdenscupavslutningen i Luzern for å forsvare det gode resultatet.


«Vi kan ikke tro for mye om oss selv» sier Benske med visshet om at det venter enda tøffere konkurrenter på startstreken i Luzern enn dem de møtte i Poznan.


Utvikling under ny landslagsjef


Ask Tjøm forteller at det er mange grunner til den gode utviklingen hans og at det har vært veldig positivt med en forandring i treningsopplegget med den nye landslagssjefen Mark Emke. «Det er mye morsommere på trening nå som vi er et stort lag som gjør det mer interessant.» sier Tjøm om den nye landslagsstrukturen med ett større og samlet landslag.


«Nå går jeg på trening hverdag med tro på at dette gjør meg best mulig.» sier han.


Løpsopplegget virker


Etter at roerne kom hjem til Norge så har de vært og analysert løpene hos Fredrik Mentzoni som er Olympiatoppens GPS-ansvarlig. Benske forteller at «Som mange tror så starter ikke vi rolig, men det er de ande som startet for hardt og faller i hastighet gjennom løpene, mens vi klarer å øke farten gjennom løpet.».

«Det er noe med det å vite at en ror med en som er like «gæren» som meg og at vi begge er villige til å ta risiko. Noe som har vært positivt for oss» analyserer Tjøm.  

Nye muligheter

OL i Tokyo ble den siste regattaen for lettvektekts dobbeltsculleren med Kristoffer Brun og Are Strandli for duoen som hadde rodd sammen i over ti år. Strandli valgte å legge årene på hylla og Brun skiftet vektklasse. Dermed ble det to ledige plasser i lettvektsbåten og til dette sier Tjøm «Det er en annen dynamikk nå siden vi alle er mer likeverdige og vi er mer på samme nivå» og sikter til at det er ytterligere to lettvektere med Jens Holm og Oskar Sødal som også har ambisjoner om å sitte i lettvektsdobbelen i OL 2024.


«Vi er ett lag på fire som trener sammen og som unner hverandre suksess, vi har alle sammen tatt store steg dette halvåret og vi er på god vei mot det som venter oss» sa Benske. Han svarte på spørsmålet om hvordan den interne konkurransesituasjonen dem imellom har vært etter at den etablerte båten med Brun og Strandli ble løst opp.


Norges andre-båt med Jens Holm og Oskar Sødal sliter med henholdsvis sykdom og skade får derfor dessverre ikke rodd verdenscupavslutningen i Luzern.


Ydmyk instilling til kommende løp


 Den norske båten starter i det tredje forsøksheatet på fredag kl. 12.20 og der går de to første båtene videre til semifinale.


«Selv om alt klaffet sist så er det ingen garantier for at det gjør det i Luzern eller senere så vi må ha beina godt planta på jorda og ikke ta noe for gitt.» sier Tjøm.


Slik følger du regattaen:

Regattaen kan følges gratis på worldrowing.com.

Innledende heat dekkes med radiokommentering og livetracker og A-finalene streames.

Se Norges Roforbunds Instagram for liveoppdateringer om våre utøvere: https://www.instagram.com/roforbundet/

Heat fredag formiddag

09:10 - M2- Erling Øyasæter / Mathias Wie (NOR/LTU2/JPN1/ROU/ITA/RSA2)

09:35 - W2x Thea Helseth/Jenny Rørvik (ITA!/ROU/NOR/GER1/SUI)

09:45 - M2x Erik Solbakken/Jonas Juel (ROU/CZE/HUN/CRO/NOR2)

09:50 - M2x Kristoffer Brun/Oscar Helvig (LTU2/FIN/AUS/MEX7NOR1)

11:45 - M1x Martin Helseth (CAN/BUL/FIN2/NOR)

11:20 - W1x Siri Eva Kristiansen (SRB/NOR/AZE/ESP/NZL1/AUS2)

12:00 - LW2x Oda Aagesen/Maia Lund (GBR/POL2/NOR/GER/AUS/ESP)

12:20 - LM2x Lars Beske/ Ask Tjøm (GER/ESP/NOR/POL/POR)


PÅ TUR: Rolandslagets bil reiste måndag ettermiddag. Utøvarane startar reisa tysdag morgon.

FOTO: NORGES ROFORBUND/GOOGLE

Postet hos NRK - 4.juli 2022


Køyrer 3400 kilometer på grunn av streiken: – Kjem til å vere ganske roten i kroppen


Flystreiken tvingar rolandslaget til å tenkje kreativt. Grytidleg tysdag morgon legg dei ut på ein biltur dei helst vil sleppe.


– Eg har ikkje tort å sjekke kor langt det er, seier presseansvarleg Oskar Sødal til NRK.

Det er kanskje like greitt. Frå Årungen rostadion utanfor Oslo til Luzern i Sveits er det 1.725 kilometer. Ifølgje Googles kartverktøy tek det i overkant av 20 timar å leggje bak seg distansen.

– Det er berre å ha låge skuldrer og ta det som ei oppleving. Ein kjem til å vere ganske roten i kroppen etter turen, men det losnar litt etter kvart, seier roar Kristoffer Brun.


Plan A, B, C og D

– Vi må nesten gjere det. Det er ikkje bra, men vi må nesten køyre bil, seier Noregs nye landslagstrenar Mark Emke til NRK.

Rolandslaget har følgt nøye med på om det blir pilotstreik i SAS. Sødal fortel at dei lenge har sjekka moglege nødløysingar viss flyet blir kansellert. Dei har følgt med på media for å sjå om flyet deira var blant dei streikeramma.

Og ja, flyet deira blir ståande på bakken.

– Først sjekka vi om det var mogleg å bestille andre fly. Deretter undersøkte vi andre flyplassar, til dømes Göteborg og Kristiansand. Så var det ein del andre lause planar, men det vart bil til slutt, fortel Sødal.


Det er 16 roarar som skal til verdscupen i Luzern. Dei blir fordelte på tre bilar som startar «helga» med ferjetur frå Larvik til Hirtshals i Danmark. Ein telefon til ferjeselskapet sikra landslaget dei siste plassane på avgangen tysdag morgon.


– Dei fleste er innstilte på at dette vart løysinga. Så vi må få det beste ut av det, seier Sødal.


Fryktar roarane blir slitne ut

1700 kilometer i bil er naturlegvis ikkje den optimale oppladinga for Noregs fremste roarar.


– Kanskje går det ut over dei, men det er bra vi har god tid. Vi reiser tysdag og onsdag, og så har vi ein kviledag torsdag før regattaen startar fredag, seier landslagstrenar Emke.


Så har nokre av roarane solid erfaring på fire hjul. Under koronautbrotet i 2020 var store delar av Europas fly på bakken, og Kristoffer Brun var med på det norske laget som køyrde bubil til og frå EM i polske Poznań.


Oslo-Poznań er rett nok «berre» 1230 kilometer kvar veg.


– Det er jo eit stykke, men no skal vi med ferje òg. Eg trur det hjelper litt på. Vi har jo hatt bilturar før, så eg veit at det kan gå og er framleis optimist, seier Kristoffer Brun til NRK.

Uttak til World Cup III, Luzern


Vi gratulerer til Lars Benske, Fredriksstad Roklub & Ask Tjøm, Tønsberg Roklub med uttaket i Herrer 2x Lettvekt.

8 - 10 juli

Foto: Estela Re-Ma

Fredrikstad-roer Lars Benske vant sammen med Ask Tjøm i Polen søndag. (Javad Parsa/NTB)

Postet i Demokraten 19.06.22

Benske/Tjøm med sterke verdenscupseier


Lars Benske og Ask Tjøm leverte en strålende A-finale og gikk til topps i verdenscupregattaen i roing i polske Poznan søndag.


Den norske duoen krysset til slutt målstreken klart foran konkurrentene. Franske Hugo Beurey og Ferdinand Ludwig fulgte nærmest etter en sterk avslutning. De var slått med to sekunder.

Tredjeplassen gikk til den sveitsiske duoen Jan Shäuble og Andri Struzina.


Norske Benske og Tjøm hadde også best tid av samtlige i semifinalen lørdag og vant da sitt heat med over tre sekunder til tyskerne Paul Leerkamp og Arno Gaus på 2.-plass.

Det er første gang Benske og Tjøm ror sammen internasjonalt.

Birgit Skarstein gikk også til topps i Polen søndag. Hun deltok i parasinglesculler.

Postet 19.juni 22. Verdenscupen i Poznan


Gratulerer med gullet til Lars Benske og Ask Tjøm


Gratulasjoner fra Fredriksstad Roklub til Tønsberg Roklub


Skjermbilde: Worldrowing.

IMG_5665
IMG_5667

Postet 17.juni 22. Verdenscupen i Poznan. 


Vi gratulerer Lars Benske (Fredriksstad Roklub) og Ask Tjøm (Tønsberg Roklub) med sier i sitt forsøk i dobbelsculler (LM2X) i verdenscupen i Poznan, Polen.


De hadde full kontroll på hele feltet og vant forsøket med over 7 sekunder til 2.plassen


Vi ønsker lykke til med semifinalen i morgen. 


Foto: Estela Re-Ma

Uttak til Verdenscup i Poznan 17 - 19 juni

Vi gratulerer Lars Benske (Fredriksstad Roklub) & Ask Tjøm (Tønsberg Roklub) med uttaket i HSL 2X


Foto: Estela Re-Ma (26.05.2022)

9. mai 1877 ble Norges første roklub stiftet i Fredrikstad.


Det ble en fin feiring av klubbens fødseldag den 9.mai 2022


Egel Eriksen holdt en innholdsrik og fin tale om roklubben før vimpelen og den 145 sesongen ble åpnet.


Vi fikk besøk av ordføreren i Fredrikstad Siri Martinsen, hun holdt en kort tale og overleverte en nydelig rosebukett til leder Egel Eriksen. 


Godt oppmøte, vi telte til 30 i tallet med junior roere og deres foreldre, representanter fra styret, the rowing ladies, mosjonister, klubbens trener og støttespillere. 


Det ble servert pølser, brus,kaffe og en kjempe god maripankake.


Takk for at dere kom :)

Foto: Morten
Foto: Morten
Ordførerer Siri Martinsen & Leder Egel Eriksen. Foto: Linda
Gratulasjon fra Siri Martinsen - Ordfører Fredrikstad.
Foto: Morten
Foto: Morten
Foto: Ordfører Siri Martinsen

145 år med roere på vannet


Norges første roklubb ble startet i Fredrikstad for 145 år siden, og de

har ingen planer om å legge inn årene.


Av ylva Lie Bjerke - 09/05/2022 - 14:08


9. mai 1877 så Fredriksstad Roklub dagens lys. Det var den første av sitt slag i Norge.

– Det er mange som ikke vet det, men hele Norges rosport ble stifta her i byen, forteller klubbens leder Egel Eriksen.


De første tiårene holdt klubben til ved sagbruket Bingsaga, der Fredrikstad bibliotek nå ligger. I 1938 ble nye klubblokaler bygget, og klubben flyttet til Fjeldstad der de fortsatt holder til.


Har stjerne på laget

Det var også der Egel Eriksen som tiåring startet sitt medlemskap.


– Jeg begynte i 1960, og var der frem til jeg var 27 år.

Da flyttet jeg til Nord-Norge i 20 år, men kom tilbake på 2000-tallet.


På spørsmål om hva klubben har betydd for han, svarer han kort og godt.


– Det har betydd alt.


72-åringens engasjement for klubben, og dens medlemmer, har på ingen måte strandet.


– Den gleden ved å se at de mestrer og vokser.. Fra de er 10 år til de blir ordentlig voksne, uten at man skal legge noe i hva ordentlig er, humrer han.


– Det er moro å se!


Eriksen forteller at rekrutteringa går opp og ned. For tiden har de seks roere, og to dager i uka møtes en damegruppe med damer i alderen 30-70 år til både innendørs og utendørs roing. Lørdag var de i Østfoldhallen i forbindelse med Barneidrettens dag. Da hadde de tre av klubbens yngste med som instruktører.


Blant roerne deres har de også Lars Benske (22), som er på landslaget.


– Klubben har betydd alt for meg. Uten den hadde jeg ikke vært der jeg er i dag. Den har forma meg til den roeren jeg er, sier Benske.


Landslagsroeren bor for tiden i Oslo, der han tar en bachelor i trening, helse og prestasjon.


– Selv om jeg ikke får vært like mye på klubben lenger, så har jeg brukt vanvittig mye tid der, og bygd grunnlaget med utrolig bra folk og miljø. Det er det som er grunnen til at jeg har fortsatt med roing.


Nå satser han mot OL i 2024.


– Det er det som er målet, og så får vi se hvor langt det går. Jeg tror det kan bli moro, sier han.


Benske får ikke anledning til å være med å feire jubilanten mandag kveld, men for resten av klubben og dens støttespillere blir det markering på lokalene på Fjeldberg, kan leder Eriksen fortelle.


– Det blir enkelt og rolig, med flaggheising, tale, brus og pølser.


Floa-planer til besvær

I mars i år ga politikerne i planutvalget sitt ja til et gjesteanlegg i området mellom roklubben og Floabrua.


Til Fredriksstad Blad sa utbygger Rune Karlsen at han anslår det vil bli plass til 30-40 båter, 13 bobiler og en restaurant.

Dette har skapt bekymring for Fredriksstad Roklub. Egel Eriksen håper at dette ikke betyr slutten for den tradisjonsrike klubben.

– Treningsarealer for de minste blir mindre og mindre, og det kommer stadig nye utbygginger. Og alle skal ha bryggeplass.

Med mye trafikk rett forbi klubbens startbrygge, er han redd for at det kan bli for mye og for utrygt for de yngste roerne.


– Det er jo ikke helt heldig å få en restaurant i rumpa. Den bygges inn der roerne driver, og det blir farlig. Men vi overlever nok.

– Men dere gir ikke opp uten kamp?

– Å, langt ifra! Om fem år er vi 150 år. Da skal det feires, ikke bare med pølse og brus. Da blir det fløyte og!

Jubilanten har hatt tilholdssted ved Fjeldberg marina siden 1938. (Morten Klipper)
I 1938 ble det bygget nye lokaler til Fredriksstad Roklub på Fjeldberg. Bildet skal være tatt like etterpå, ifølge klubben. (Privat)
Roklubbens første lag, under kapproing i Hankøsunder i 1877. F.v: Anders Børresen, Emil Mørch (stroke), Fritz Lorentzen (cox), John B. Bing, Thorleif Bache. (Fotograf ukjent/ Fredrikstad Museum. FM.1973/1:2893. Arne Stangebyes samlinger)
Lars Benske rodde seg til NM-tittelen i lettvekt singlesculler i 2021. Han sikter mot OL i 2024. (Privat)

GRATULERER MED FRIGJØRINGSDAGEN 8. MAI 

Fredriksstad Roklub deltok på barneidrettens dag 7. mai 2022


Høsten 2019, var siste gang det ble arrangert denne dagen i Østfoldhallen, nå har vi hatt 2 år med pandemi. Var det hyggelig å være tilbake på stand i Østfoldhallen :)


Klubben fikk vist frem sin sport til mange 100 barn og unge ? deres søsken og foreldre/besteforeldre.


Tusen takk til Simen, Edvald, Jonathan, Sondre,Egel & Morten for super innsats i Østfoldhallen på Barneidrettens dag, uten deres hadde vi ikke fått gjennomført et slik flott stand, vi ansvlår at oppimot 200 barn og unge var innom oss om ikke flere. Dagen ble avsluttet med mat & drikke på Egon som takk for innsatsen. 


Tusen takk til Lions Fredrikstad for spons. 

IMG_1826
IMG_1836
IMG_1838
IMG_1844
IMG_1831
IMG_1837
IMG_1845
IMG_1843

Våre juniorer sin førstetur på vannet denne sesongen.


Gutta gjør seg klare for å gå på vannet, her legger Simen & Morten tilrette for gutta for sin treningsøkt på vannet. 

3. mai 2022 

IMG_1502
IMG_1508
IMG_1512

Båtene har kommet fra vinteropplaget


Egel hentet båtene torsdag 21.april.


Da ligger følgebåtene ved brygga, nå kan dere trene på vannet.

IMG_0803
IMG_0804

Brygga lagt på vannet


Tirsdag 19. april møtte det opp en flott gjeng, som fikk brygga på vannet på rekordtid. 


I strålende solskinn, seilet brygga fint på plass. De var kjempe heldige med været. 


Tusen takk for hjelpen, nå er brygga ute <3


Foto: Linda

IMG_0848
IMG_0849
IMG_0800
IMG_0846
IMG_0847

Vår første dugnad etter to år med pandemi


Lørdag 2.april var det dugnad på klubben. Maling av båthallen sto på prgrammet, dermed måtte båtballen på sydsiden tømmes for båter. De ble båret ut på plassen og fikk seg en etterlengtet vask. Så kunne gulv tekkes til og man påbegynte maling av lister og tak.


Det var vakkert vær den dagen, så vi hadde værgudene med oss. Rosjefen stengte ballhallen for all trening. Det ble små dugnader, søndag, mandag, tirsdag og onsdag.


Etter 5 dager var båtballen åpnen igjen. 


Se bilder fra dagene her. 

IMG_0825
IMG_0826
IMG_0828
IMG_0832
IMG_0830
IMG_0833
IMG_0851
IMG_0850
IMG_0839
IMG_0840

Utfylling på tomta.


Fredag 11.mars kom det en stor gravemaskin fra en av våre flotte samarbeidspartnere. De har lagt duk og fylt på maser. 


Fra treet og til brygga er det fyllt opp og vi har fått en fin kant ned mot vannet. Det er også blitt fylt på lang huset på syd siden. 

IMG_0801 2
IMG_0856
IMG_0858
IMG_0857

Test uke 


Tirsdag 15.mars


3 av våre junior gutter var på  plass ved andre dam, for å løpe 3000 meter.


Gutta var igang med første rundet når dette bildet ble tatt. 


For en faktastisk kveld det var, bannet vår var med.


Foto: Morten 

Hell i uhell


Lørdag 12.mars fikk vi melding av de som leide på klubben den helgen.


Hyllene i premieskapet hadde rast sammen, utenat glasshyllene hadde gått i stykker. 


Siste hyllen ble holdt på plass av døren og ble reddet. Pokaler ble tatt med hjem å pusset.

Nye og lengre skruer ble kjøpt inn.


Onsdag 16.mars ble skruene byttet, glassplater pusset, lagt på plass og vinduer ble pusset, akkurat i tide til årsmøte samme dag. Pokalene fikk sin rette plass tilbake.  

Ro maskiner rigget for race på 250 meter.  


Nå 10.mars var Fredrikstad Kommunes veiavdelning på besøk hos oss. 


De var 22 menn/damer som spiste lunsj (pizza) og etterpå hadde de et fordrag - som ble avsluttet med kaffe og maripankake. Egel fikk ordet og fortalte om klubben fra oppstartenb, til hvor vi står i dag. 


Morten hadde rigget opp romaskiner i båthallen. PÅ samme måte som når det arrangeres innendørs NM på romaskin.


De var 10 forventningsfulle menn/damer, som hver fikk ro innlende løp på 250 meter, der der to beste i vært løp (heat) gikk videre til A-finale på de 250 meter.


A-finalen ble resultatet slik:

1.plass - 0:47.0

2.plass - 0:47.1

3.plass - 0:47.2


De som ikke rodde, sto og heiet på.


Vi fikk hyggelig tilbakemeldinger etterpå og vi skal ikke se bort ifra at det kan dukke opp, andre avdelinger fra kommunen senere, takk for at dere ville komme. 

IMG_0853
IMG_0854

UTBYGNING PÅ FLOA


Tusen takk til bystyret i Fredrikstad kommune, hva tenkte politkerne på? Dere setter kroken på døra, til Norges eldste roklub som fyller 145 år i år , Fredriksstad Roklub ble stiftet 9.mai 1877.


Floa bygges ut i alle retninger, tror dere at båtfolket tar hensyn til oss? Dessverre nei, bare et fåtall gjør det.


Her en åpen invitasjon til byen politikere til komme å ro med oss når båtsesong er igang. Vi har båter til hele bystyret


Vi er en ro-klubb med et stort med hele ro-Norge som støttespillere.


Var publisert på vår facebook side 5.mars til svar til underliggende avisoppslag.

Publisert i Fredriksstad Blad

01.03.2022

Lars Benske etter at han sikret seg NM-gull i september i fjor. Med OL-deltagelse neste år som mål er han den fremste utøveren som, etter styrets mening, kan oppleve at klubben blir nedlagt.


Utbygging ved Floa truer roklubbens fremtid.

Av Egel Sten Eriksen, for styret i Fredriksstad Roklub, leder

DEBATTINNLEGG
Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norsk Rosport så dagens lys i Fredrikstad i 1877, 145 år siden.

Fredriksstad Roklub jobber godt med de ressurser vi disponerer, små midler og gode trenere. Et godt miljø. Pr. i dag har vi startet satsingen på master-roere d.v.s. de over 27år. Vi har kjøpt inn båter som passer alle. Klubbhuset er pusset opp innvendig med nytt treningsrom som kan benyttes hele året. Nye yngre roere har vi også fått, en roer som er fast på landslaget og satser mot OL i Paris.

Nå ser det ut til at de 85 år vi har hatt trening på Floa går mot slutten.

Politikerne går inn for at en utbygger skal utvikle nabotomten med gjestehavn, restaurant, og bobilparkering. Sikkert bra for noen, ikke for oss, klubbens roere og framtidig rekruttering. Gjestehavnens båter vil passere treningsområdet til de yngste og de nye roerne våre. De trener balanse og stabilitet i området nær klubbhuset, strømmen i området er slik at de vil drive inn mot gjestehavnen, dette i kombinasjon med mange gjestebåter gjør det uansvarlig for oss å slippe dem på vannet.

Dette betyr at det blir slutten på klubben vår. Vi ser ingen steder hvor vi kan flytte, da alt er bygget ut i vannkanten.

Fysisk fostring bør også drives utendørs og på vannet. Vi ber politikerne lytte til oss, ikke steng oss ute, vi fyller et behov.

Vær stolt av at rosportens vugge er i vår by, snart fyller vi 150 år, la oss få muligheten til å utvikle tilbudet til byens innbyggere. Bevar mangfoldet i byens idrettstilbud.

ErgRace våren 2022......

Sto i Fredriksstad Blad 5.mars 2022

Floa-planer banket enstemmig videre – se tegningene av hvordan det kan bli!

Sentralt i planene til Rune Karlsen på Floa, er et restaurantbygg (helt til venstre)

der han vil etablere et spisested. Foto: Rune Karlsen

Rune Karlsens Floa-prosjekt møtte bare jubel hos politikerne i planutvalget på torsdag. Og nå kan både politikerne og vi andre se Karlsens egne tegninger av hvordan han vil utforme området!


Jeg synes dette er en gladsak og tror det kommer til å bli fantastisk flott. Vi er veldig glade for at det ikke blir kommunedirektørens innstilling som vedtas i denne saken.


Det sa Ole Johan Lakselv (Frp) da planutvalget torsdag vedtok at Rune Karlsen kan kjøre på videre med planene sine om bobilplass og gjestehavn på Floa – inklusiv spisested og overnatting, som kommunedirektøren ville si nei til. Tegningene Karlsen har laget over planene sine og som du kan se lenger ned i saken var da ikke kjent enda.


Som Fredriksstad Blad har fortalt tidligere, vil Karlsen investere 10–15 millioner kroner i et anlegg som blant annet skal inneholde gjesteplasser til 40–50 båter, 10–15 bobilplasser, septikmottak, dusj, toaletter og vaskerom, spisested, lekeapparater og utleie av kanoer og kajakker. I tillegg kommer overnattingsmuligheter for vaktmester eller andre ansatte.


– Interessante og gode planer


Disse planene sa planutvalget enstemmig ja til i januar i fjor, til tross for at kommunedirektøren ville si nei. Dette fordi området er avsatt til parkering og småbåthavn i arealplanen.
Nå var planene om bobilplass og gjestehavn igjen tema i utvalget fordi kommunedirektøren hadde kommet frem til at spisested og overnatting avviker så mye fra arealplanen at det igjen var behov for en avklaring.

Ingen av politikerne levnet noe tvil om at de mener Karlsen bør få realisere alle planene sine.


– Det er greit å lande den saken nå. Planene nå virker veldig interessante og gode, sa Ole-Petter Jervell Hansen (Ap).


Han kommenterte den lange tiden som har gått i saken.


Det gjorde også Arvid Vestvik (Frp).


– Jeg er veldig glad for at dette nå går riktig vei. Og jeg synes utvalgsleder har vært tøff i klypa. Takk, leder, sa Vestvik med henvisning til at utvalgsleder Victor Kristiansen (Ap) før møtet hadde endret kommunedirektørens anbefaling om å si nei til spisested og bygninger.


Se hvordan Floa kan bli!


Nå viser også Rune Karlsen frem sine egne skisser av hvordan han ser for seg at området mellom Fjeldberg og Floabrua kan bli.

Han anslår at det vil bli plass til 30–40 båter i gjestehavna som skal opparbeides og 13 bobiler.


Det planlagte spisestedet er tegnet med buet tak og en høy første etasje. Inni lokalene har Karlsen tegnet en hems som er festet i taket. På hemsen skal det være muligheter for både spising og møtevirksomhet.


Ved siden av restaurantbygget, er det tegnet inn to bygg som skal romme vaktmesterleilighet og toalettbygg.


I tillegg har Karlsen tegnet inn et bygg med buet tak bortenfor dette igjen, der det er tenkt å ha småbåter og kajakker for utleie samt muligheter til å arrangere arrangementer for grupper som har vært ute og padlet.


– Seutelva er en opplevelse


– Vi har jo tenkt å satse veldig på kajakk og bruke Seutelva, samtidig som vi skal leie ut småbåter. Etter at folk har vært ute og padlet, kan foreninger og enkeltmennesker leie lokalet, sier Karlsen.

Han opplyser at han padlet masse i Seutelva i fjor sommer for å vurdere om en Seut-opplevelse er noe som kan lokke folk. Svaret hans ble ja.


– Seutelva er fortsatt ikke oppdaget, men er en opplevelse å padle gjennom, sier Karlsen.


– Restauranten ligger et godt stykke ut i vannet?


– Ut fra arealplanen ligger den langt inni landet. I arealplanen er det utfylt både der gjestehavna og restauranten ligger. Jeg mener det ikke er lurt å fylle helt igjen der, men bygget skal ligge helt uti vannet av hensyn til opplevelsen, sier Karlsen.


Roklubben kritiske til planene


I debatten ble også den nærmeste naboen til Floa-planene, Fredriksstad Roklub, nevnt.


Klubben uttalte nylig at båttrafikken til og fra den planlagte gjestehavna vil kunne føre til så farlige situasjoner at de ikke kan slippe de yngste og nyeste roerne på vannet her.


Gjestehavna vil bety slutten på klubben, er budskapet til klubben i et leserinnlegg.


– Jeg regner med at de rettigheter roklubben har, blir ivaretatt – at man ikke kjører over en idrettsforening. Men jeg synes det er veldig godt at vi nå kan vedta utvalgsleders innstilling her, sa Hans Ek (Sp).

bildeserie01-jpeg
bildeserie02-jpeg
bildeserie06-jpg
bildeserie04-jpg
bildeserie07-jpg
bildeserie05-jpg
bildeserie03-jpg

Utomhusplan over området. Foto: Rune Karlsen

Publisert i Fredriksstad Blad 28.februar 2022

Planutvalgsleder og kommunedirektør uenige om Rune skal få ha restaurant på Floa.

Det er i dette området på Fredrikstad-siden av Floa, at Rune karlsen ønsker å lage gjestehavn og bobilpark – og blant annet et serveringssted. Foto: Marianne Holøien

Rune Karlsens planer på Floa blir tema i planutvalget igjen fordi kommunedirektøren er skeptisk til planene om restaurant og ansattovernatting. Planutvalgsleder Victor Kristiansen (Ap), derimot, sier ja til hele pakka.


«Utvalgsleder vurderer det dit hen at tiltakshavers konsept vil fungere bedre som en helhet ved å også tillate hybel for vaktmester og ansatte og bevertning eller restaurant», skriver utvalgsleder Kristiansen som begrunnelse for at han anbefaler politikerne å tale kommunedirektøren midt imot når det gjelder Rune Karlsens planer på Floa:


Som Fredriksstad Blad har fortalt tidligere, vil Karlsen investere 10–15 millioner kroner i et anlegg som blant annet skal inneholde gjesteplasser til 40–50 båter, 10–15 bobilplasser, septikmottak, dusj, toaletter og vaskerom, spisested, lekeapparater og utleie av kanoer og kajakker. I tillegg kommer overnattingsmuligheter for vaktmester eller andre ansatte.


Frykter avvik fra arealplanen


Disse planene jublet planutvalget enstemmig gjennom i januar i fjor, til tross for at kommunedirektøren ville si nei fordi området er avsatt til parkering og småbåthavn i arealplanen. Politikerne mente at Karlsens planer var såpass i tråd med arealplanen at de sa ja.


Årsaken til at Karlsens planer om bobilplass og gjestehavn igjen blir tema i planutvalget, er at kommunedirektøren i reguleringsprosessen som nå pågår har kommet frem til at spisested og overnatting avviker så mye fra arealplanen at det er behov for en avklaring.


Mener det hører med


Og kommunedirektørens egen konklusjon er at arealplanens bestemmelser må følges. Det vil si at det ikke skal legges til rette for verken ansattovernatting eller spisested utover et enkelt tilbud om kiosk eller servering.


Planutvalgsleder Kristiansen er uenig. Han mener de ulike planlagte funksjonene på bobilplassen er avhengig av hverandre.«Funksjonene som foreslås vurderes avhengige av hverandre i et konsept for transformasjon av området som utvalgsleder oppfatter at planutvalget har ønsket gjennom behandling av planinitiativet», skriver Kristiansen.


Han peker også på at det drives pub og restaurant med fulle rettigheter rett bortenfor, i Fjeldberg båthavn.


– Vil være mulig å bruke hele året


Rune Karlsen selv er også klar på at prosjektet er avhengig av alle funksjonene han har skissert.


– Jeg kan ikke bruke ti millioner på å lage gjestehavn og bobilplass uten at jeg får full pakke der. Det ville være et tap på ti millioner. Med en hel pakke der nede, er det mulig å bruke området så å si hele året. Med bare bobil og gjestehavn, snakker vi noen få uker, sier Karlsen.


Han var fullstendig uvitende om at Floa-planene nok en gang er tema i planutvalget da Fredriksstad Blad tok kontakt.


– Nei, dette lå inne i pakka da det var oppe i planutvalget i fjor og da var jo politikerne enstemmige, sier Karlsen.


Da planutvalget behandlet planene i Karlsen i fjor, var for øvrig bygningsmyndighetene positive til oppstart av reguleringsarbeidet for Karlsens boligprosjekter på Gressvik-siden av Floa. Nå er derimot planområdet delt i to – og saken politikerne får på bordet 3. mars handler bare om bobil- og gjestehavnplanene.

Figur fra planinitiativet som viser en mulig plangrense. Det planlagte anlegget for gjestehavn og bobil til høyre – merket P1. De planlagte blokkene ligger rett ved elven og er merket B05. Småhusbebyggelsen langs Galoppenfjellet er merket P06. Arkitekten har også merket av en nærmiljøpark på fjellet. Det er bare gjestehavna og bobilplassen som er tema i planutvalget denne gangen. Foto: Fra planinitiativet

Planutvalgsleder Victor Kristiansen (Ap), her fotografert i forbindelse med et formannskapsmøte, er klar på at Rune Karlsen bør få gjennomføre alt han har foreslått i forbindelse med det planlagte bobil- og gjestehavnprosjektet ved Floa. Foto: Erik Hagen

Roeren Lars Benske fikk

Fredrikstad kommunes idrettsstipend for 2021.


Stipendet er på 25.000 kroner.


Den unge stipendvinneren skulle fått stipendet under helgas planlagte Frederikpris. Den er utsatt inntil videre, så derfor ble utdelingen gjort tidligere denne uka.


Vinneren av idrettsstipendet er Lars Martin Benske. Han er roer og ble norgesmester i fjor. Det er første gang på 70 år at Fredriksstad Roklub får en norgesmester i roing. Han jobber hardt for å kvalifisere seg til OL i Paris i 2024 og får stipendet til å kunne reise på treningsleir i Europa.


Se videoen nedenfor. 

Ukas roer er tilbakeFoto: MK

Navn: Simen 


Alder: 19 år


Interesser/hobby? Jobber som tømrer og liker å gå turer. 


Hvordan oppdaget du roing? Via en venn


Favoritt serie/film/bok: 100 åringen som klatret igjennom vinduet og forsvant, er favoritt boka.


Andre idretter: Ski og løping


Favoritt mat: Hjemmelaga kjøttkaker med potet og brun saus. 


Hvis du kunne hatt superkrefter, hva ville du ha vært?

Skulle ønske jeg kunne bestemme over tid.

Dette ble postet på hovedsiden i 2021

Ukas roer i uke 51-52

Foto: MK

Navn: Sondre


Alder: 11 år


Interesser/hobby: Katring


Hvordan oppdaget du roing: Så på VM


Favoritt serie/film/bok: Sherloks Holms


Andre idretter: Ski


Favoritt mat: Taco


Hvis du kunne hatt superkrefter, hva ville du ha vært?

Superkrefter

Ukas roer i uke 48-50

Foto: MK

Navn: Jonathan


Alder: 11 år


Interesser/hobby: Bowling, Håndball


Hvordan oppdaget du roing: Så det på tv.


Favoritt serie/film/bok: Flass og Ragnarok.


Andre idretter: Håndball


Favoritt mat: Taco


Hvis du kunne hatt superkrefter, hva ville du ha vært?

Alle superkrefter som finnes. 

Ukas roer i uke 45-46


Foto: MK

Navn: Sverre


Alder: 11 år


Interesser/hobby: Roing


Hvordan oppdaget du roing: Den første som startet, la det ut på Facebook. (Sondre). 


Favoritt serie/film: Godzilla Skullesland


Andre idretter: Håndball


Favoritt mat: Pannekaker, nudler og ostesufle.


Hvis du kunne hatt superkrefter, hva ville du ha vært?

Fly, styrke egentlig alt. 

UKAS ROER I UKE 44-45

Navn: Edvald


Alder: 10,5 år


Interesser/hobby: 3D - printing


Hvordan oppdaget du roing: Pappa kom med forslaget.


Favoritt serie/film: William Wenton


Andre idretter:


Favoritt mat: Pannekaker


Hvis du kunne hatt superkrefter, hva ville du ha vært?

Testuke 44 - tirsdag 02.11.2021


Norges Roforbund har siden 1989
organisert tester gjennom vintersesongen. Systemet vi bruker i dag ble innført
i 1998 og består av testing i uke 44, uke 2 og uke 11.


Fredriksstad Roklubs joniorer har gjennomført Sargeant, Bevegelse og 3000 meter.


Det startet først med Sargeant og 3 ulike bevegelse tester på klubben. Før vi kjørte opp til Oredalen og jogget opp til 2 dam v/demningen. Der vårt banner/flagg ble spent opp og testen kunne starte. Simen (Treneren) satt igang våre juniorer. Mens undertegnende noterte tider og heiet dem i mål. 


Overskyet, opphold, null vind :) perfekt kveld :) Mye hygge på veien tilbake, sista med musikk. 

Jonathan, Simen, Sondre, Edvald og Sverre.

Foto: Morten

Slik ble Fredrikstad-syklister overrasket i dag tidlig

Vintersyklistene i Fredrikstad fikk seg en hyggelig overraskelse – og hyllest fra ordfører Martinsen!

Hentet fra Fredriksstad Blad 

Onsdag 24.11.2021

INNSENDT

Syklistene som tok turen forbi roklubben til jobb torsdag morgen, fikk mildt sagt en opplevelse utenom det vanlige. Plutselig lyste veien opp i mørket da de rundet svingen!

Ved «målstreken» ventet blant annet Fredrikstad-koret A! Choir med julesang, mens ordfører Siri Martinsen og representanter fra Bypakke Nedre Glomma og HjemJobbHjem delte ut «goodie bags», kaffe – og sa TAKK til alle som hadde valgt å «reise grønt», tross kulden.

Ønsket å skape juleeventyr


For den grønne mobilitetsordningen HjemJobbHjem Nedre Glomma, som er etablert av Bypakke Nedre Glomma og driftes av INSPIRIA science center, handler det ganske enkelt om å motivere ansatte i lokale bedrifter til å prøve ut «grønne» reisemåter. Virkemidlene er mange, men i dette tilfellet dreide det seg bare om å gjøre noe litt ekstra for «hverdagsheltene» som velger å sykle, også på vinterstid.

– «Vintersyklistens juleeventyr» er et eksempel på hvor langt vi er villig til å gå for å motivere og heie på helårssyklistene. De fortjener virkelig en gedigen klapp på skulderen for innsatsen, og vi tenker at en slik «TAKK» kan motivere mange til å fortsette å sykle. Kanskje kan de også inspirere noen andre til å gi det en sjanse? Sier prosjektleder Martine Bjørnstad i HjemJobbHjem Nedre Glomma.

Ordføreren stilte opp


Fredrikstad-ordfører Siri Martinsen har allerede rukket å løfte frem grønn mobilitet ved flere anledninger, senest på Blender Collective «start up day» i forrige uke. Like etter kl. 06.00 på torsdag morgen dukket hun også opp ved Fredriksstad Roklub for å bistå Bypakke Nedre Glomma og HjemJobbHjems representanter med å dele ut «goodie bags» fylt med blant annet kanelbolle, smoothie, refleks og sykkeltilbehør – og for å møte vintersyklistene selv.

– Dette er bra for byen vår - at folk sykler til jobb, og det er bra for folkehelsa også, sier ordfører Martinsen.

– Jeg hadde lyst til å være med selv og å takke vintersyklistene for innsatsen, og må si at dette ble et veldig fint opplegg, legger hun til med et smil.

Mulig å sykle året rundt


Flere av syklistene som stoppet og slo av en prat fortalte at de syklet hele året – også på vinteren. Noen gjorde det av vane, andre fordi de fikk en bedre start på dagen eller «som trening».

Flere fortalte at det gikk raskere å sykle fra Gressvik og over brua enn å kjøre, mens andre igjen pekte på økonomiske fordeler ved å la bilen stå når det var mulig å sykle. Fellestrekket blant vintersyklistene denne torsdagsmorgenen var likevel at de var glade – og kanskje litt stolte – over å være én av de som faktisk sykler til jobb i slutten av november.

– Taktikken vår er å motivere og tilrettelegge best mulig for grønne reisemåter, snarere enn å veive med pekefingre om hvorfor du «ikke skal» kjøre bil. Reisevaneundersøkelsen vår har jo avdekket at det finnes flere legitime grunner til å måtte kjøre til- og fra jobb. Samtidig har vi et stort, uforløst potensial både når det gjelder å motivere folk til å endre reisevaner og tilrettelegge på måter som passer ulike behov. Derfor er HjemJobbHjem en så fleksibel løsning, hvor «hver sten skal snus» for å nå ut til flest mulig av de som kan tenke seg en «grønnere» og finere fremtid, avslutter Martine Bjørnstad i HjemJobbHjem Nedre Glomma.

Utdeling av midler.


Vi er blitt tildelt 2774,- kroner fra Fredrikstad Idrettsråd. Tusen takk 

14.09.2021

Fredriksstad Blad

Lars (21) klarte det ingen

andre har gjort på 70 år

Lars Benske sikret seg NM-tittelen i lettvekt singlesculler på Årungen rostadion søndag. Foto: Privat

Senior

lettvekt

Av Joakim Simensen

Lars Benske (21) sikret seg i helgen NM-gull i lettvekt singlesculler.

Nå satser Fredrikstad-roeren knallhardt mot OL-deltagelse i 2023.

Benske, som i øyeblikket er den eneste aktive utøveren i Fredriksstad Roklub, har hatt en fantastisk høst. 5. september rodde han inn til sølv i U23-EM i Kruszwica, Polen. Søndag ble det en ny triumf da han på Årungen rostadion parkerte konkurrentene i god avstand fra mål. Med det sikret han Fredrikstad Roklubs første NM-gull på 70 år.– Jeg lå litt bak i starten, men på de siste 500 meterne fikk jeg opp farten, forklarer Benske.

Med 200 meter igjen tok han igjen den ledende båten.


– Da ga han andre egentlig bare opp, smiler Benske som rodde de 2.000 meterne på 7.09 minutter – rundt 13 sekunder før nestemann.


– Hvordan føltes det å ta NM-gull?


– Utrolig gøy. Jeg har hatt en bra sesongavslutning, og har sånn sett egentlig hatt den beste sesongen noensinne, sier Benske.


Kommet sterkt tilbake

Tidligere i år fikk 22-åringen kyssesyken noe som førte til en noe kortere sesong for hans del.


– Jeg har fått trent meg opp og kommet tilbake i god form, sier den ferske gullvinneren.


– Nå håper jeg å fortsette den positive utviklingen, fortsetter han.

Satser mot OL

Benske røper at OL i 2024 er det store målet.


– Helt klart. Å komme til OL i 2024 med en dobbeltsculler-båt er den store målsettingen, sier Benske.

Sportssjef i roforbundet Daniel Lilletvedt Berge har allerede uttalt at 21-åringens EM-resultat viser at nettopp dette er mulig.


– Jeg har rodd fort i dobbeltsculler tidligere, så det er absolutt realistisk, men det krever naturligvis knallhard satsing i årene som kommer. Samtidig er jeg avhengig av at jeg holder meg skadefri, sier Benske.Lars Benske rodde inn til sølv i U23-EM nylig. Foto: Estela Re-Ma

05.09.2021

Fredriksstad Blad

Norges eldste roklubb har flott klubbhus, men bare en eneste roer igjen. Han er til gjengjeld knallgod.

Lars Martin Benske fra Fredrikstad gjorde noe ingen fra denne byen har gjort før .Foto: Estela Re-Ma

Av Ivar Brynildsen

Lars Martin Benske rodde inn til en sølvmedalje i U23-EM i Kruszwica, Polen i dag 5. september. Mellom 70 og 80 medlemmer i Fredrikstad Roklub jubler over klubbens første store internasjonale medalje.

– Lars er for øyeblikket den eneste aktive utøveren i Fredriksstad Roklub. Vi er utrolig stolte av ham. Vi gratulerer, jubler Linda Schi Liseter. Hun er styremedlem i klubben, og brenner for at den eldste roklubben i landet skal komme seg på bena igjen.


Hun forteller at de er 25 damer som nå satser. At det er ungdommer på vei opp, og at denne medaljen kommer til å gi dem et ekstra dytt i ryggen.


Rowing ladies


– «The Rowing Ladies» ble stiftet i 2018, men vi kom aldri skikkelig i gang. Nå håper vi å bli mer aktive, nå som det er mulig etter pandemien. Så får vi se. Vi har jo et historisk ansvar. Den første ro-konkurransen noen sinne var i Hankøsundet. Christiania Roklub synes det er tungt at de ble stiftet året etter oss. Vi håper på masse liv i klubbhuset i Fjelberg båthavn igjen, sier Liseter.


Slitt med kyssesyke


Lars Benske ble sølvvinner i lettvekt singlesculler i U23-EM søndag. Medaljen kom etter en tøff tid med kyssesyken.


En langspurt gjorde Benske til finalens nest raskeste roer i polske Kruswica. Han lå som nummer tre i feltet på både 500, 1000 og 1500 meter, men i mål var han foran tyskeren Nikita Mohr.

Lazar Penev fra Bulgaria vant gullet på tiden 7.02,13. Benske ble slått med 2,02 sekunder.


– Med dette resultatet viser vi at forbundet har roere som er kapable til å kunne ta opp arven etter Are Strandli og Kristoffer Brun fram mot Paris-OL i 2024, sier sportssjef Daniel Lilletvedt Berge i Norges Roforbund i en pressemelding.

Skjermdump fra worldroing.com

Foto: Gunnar Clifford

Tusen takk for støtten til nybegynnerbåt, gitt av Fredriksstad Blad (a-media). 

Her er våre ny roere, ute i hver sin singel fra venstre Sverre, Jonathan, Edvald og Sondre.

Foto: Morten

Vi i Fredriksstad Roklub  


"Gratulerer Haldens Roklub" med sitt ny oppusset klubbhus <3

Snart kan vi ro som Donald Duck i vårt eget treningrom 

To nye romaskiner har blitt montert opp.


Her ror to damer fra "The rowing ladies" mandag ettermiddag. 


Nå kan du laste ned en app til telefon, som heter Ergdata: sett deg på maskinen du skal ro på, og koble den til din telefon.


Fungrer bare på PM5. 

HISTORIER OM FREDRIKSSTAD ROKLUB:

Landets første regatta fant sted i Fredrikstad/Onsøy.

Landets første kaproning fant sted for 144 års siden.

Klubbens første lag,

fv: Anders Børresen, Emil Mørch (stroke), Fritz Lorentzen (cox), John B. Bing, Thorleif Bache.

Allerede samme år Fredriksstad Roklub blev stiftet, arrangerte den en kaproning i Hankøsundet, nemlig 5. august 1877. Dette blev altså den første kaproning som har været avholdt her i landet, i utriggende båter, og Hankøsundet, som senere blev autorisert som kaproningsbane av Norges Rofound, er altså landets første bane, og kan samme med vor klub feire sit 50-års jubilæum iår. 

Riktignok var den første opmålte bane 5000 alen og begyndte oppe ved Ellinggårdskilens munding, medens den nuværende bane kun er 2000 meter. Den begynder litt søndenfor Saueholmen nord i sundet og indkomsten er litt søndenfor Hankø bads brygge.


Det første race som blev holdt hadde en mere privat karakter, idet der endnu ikke var stiftet nogen anden klub her i landet, men de 4 herrer fra Kristiania som vandt løpet, ga støtet til at Christiania Roklub blev stiftet allerede året efter i 1878. Samme år ble også den første Moss Roklub og den første Drammens Roklub stiftet. Uten konkurranse vilde ikke sporten få den nødvendige stimulanse, og de klubber, som var startet arbeidet derfor ivrig for dannelse av roklubber i andre byer og efter-som årene gir blev disse samlet i et Landsforbund til varetagelse av de fælles interesser og for at sikre den nødvendige enhet i konkurransereglerne. I dag står den idrætsgren godt organisert under Norges Roforbunds ledelse, hvem vår klub skylder den største honnør for al støtte, som er blir os til gjennom de år som er gåt.

Som allerede nævnt fandt den første kaproning sted den


5.august 1877 i Hankøsundet mellom et lag fra den nystiftede Fredriksstad Roklub og et lag av Kristiania-herrer over en 5000 alen lang bane. Båtens mandskaper var følgende:


Kristianialaget:

1. O. Nørregaard.

2. H. Maurer.

3. E. Eger.

4. A. Heuberg, stroke.

Ejnar Olsen, cox.


Fredriksstad Roklub:

 1. Johan Bing.
 2. 2 Th. Bache
 3. 3. A. Børresen.
 4. 4. E. Mørch, stroke.
 5. Fritz Lorentzen, cox. 
Som dommer fungerte generalkonsul Faye, som startet grosserer Thv. Capjon, som dommer ved måle konsol Søren Wiese. Kristiania-laget rodde jevnt og sikkert fra sine konkurrenter og seiret med en tid av 11´ 2´´ - Hankøs eiere hadde stillet hele badets etablissement til Fredriksstad Roklubs dispostition, og vi må med glæde tænke tilbake på den store redebonhet som badets eiere dengang og altid senere har vist rosporten og vor klub. Takket være disse omstændigheter fik den fleste kaproning det rette festlige præg, så den i ett og alt blev en stor sukces. 


Året efter, 28. juli 1878, deltok Fredriksstad Roklub i kaproning på Moss med 2 lag. Ialt deltok 5 lag, fra Christiania, Drammen og Fredriksstad, og Fredriksstad blaserte sig som nr 2 med «Gaiety» og som nr. 4 med «fram». Kaproningen ble arrangert av den nystiftede Moss Roklub. «Gaiesty» ble rodd av : J. Stousland, S. Øvergaard, Chr. Ellefsen, Emil Mørch (stroke).


Senere deltok Fredriksstad Roklub i kaproningen på Moss den 17. juli 1881 efter indbydelse av Christiana og Drammens Roklubber i forening. Fredriksstad blev nr 2 av 3 lag med følgende roere:

 1. M. Molvig.
 2. 2. Søren W. Mørch.
 3. 3. J. Ulsten
 4. M. S. Sørensen, stroke

Axel P. Nilsen, cox.


Den 21. august samme år indbød Fredrikshald Roklub Fredriksstad til en kaproning på Fredrikstshald havn. Fredriksstad efterkom indbydelsen og deltok med samme lag som i Moss og vandt løpet overlegent med en tid av 

12´ 27``. Banen var 5000 alen.

I 1882 fungerte Fredriksstad Roklub som arrangør av årets kaproning, som selv avholdt på Moss 9. juli.


Fredriksstadlaget bestod av:

 1. H. Semb.
 2. Søren W. Mørch.
 3. J. P. Ulsteen.
 4. Norvla dJ. Nilsen, stroke.

O. Q. Olsen, cox.

De ledet tre fjerdedeler av løpet, men måtte tilslut se sig slår av Christiania Roklub, som besatte 1ste pladsen.

Imidlertid skulde Fredriksstad Roklub få revanche året efter, idet klubben deltok i kaproningen i Holtekilen 28.juni i 1883 og vandt her 1ste præmien. Her var Christiania Roklub med på å arrangere den første internasjonale regattaen i Holtekilen i 1883, hvor det var med lag fra Stockholm og København. Laget til Fredriksstad Roklub besto av:

 1. M. Molvig.
 2. Søren W. Mørch.
 3. H. Semb.
 4. M. S. Sørensen, stroke.
 1. Bjøkstad, cox.


Fredriksstad ledet løpet den hele tid og seiret efter en rolig og kraftig roning med en tid av 14´ 35``. Løpet var 2 engelske mil og den temmelig kraftige sidevind satte meget sjø og generte roningen, hvilket influerte betydelig på tiderne. Premieutdelingen fandt sted ombord i S/S «Kong Ring», hvor prins Oscar utdelte pokalerne.
Laget av 1883 var after den tids forhold scenevante karer, som samtlige hadde stillet til start i tidligere års «Landskaproninger» og laget må utvilsomt betegnes som et av de teknisk set bedste lag Fredriksstad Roklub har stillet til start med., Dette skal i særlig grad skyldes at laget stroke M. S. Sørensen i årene forut hadde rodd på Themsen og med held hadde stillet til start for sin klub derover. Hvad han der hadde lært, fik hans gamle klub herhjemme nyde godt av. Også i senere år blev herr Sørensen indsigt på rosportens område nyttig for roklubben, idet han i en årrække sat som styremedlem og instruktør.
Teksten du nettopp har lest, er slik de skrev det på 1920-tallet.

Forklaring:


5000 alen var 3100 meter, det vil si at 1 alen er 67,75 cm.Året var 2017, da undertegnede ramlet over en video publisert på en lukket gruppe på Facebook. Nå for noen dager siden, fikk vi i Fredriksstad Roklub tillatelse til å publisere den bare på vår hjemmeside. 


Filmen skal ikke deles på andre medier. 

Fredrikstad, Onsøy, Sauholmen, Hankøsundet, på kaffetur med M/Y Elida, eiet av J.N. Jacobsen .Foto fra 1900

 • INNGÅR I SAMLING Fredrikstad Museum
 • EIER AV SAMLING Østfoldmuseene

Fredrikstad, Onsøy, Hankø, Husebukta, Hankø Bad, Varmbadet, Seilerkroa Foto: 1883

 • INNGÅR I SAMLING Fredrikstad Museum
 • EIER AV SAMLING Østfoldmuseene
Hankø Hotell
Hankø Hotell
 • INNGÅR I SAMLING Fredrikstad Museum
 • EIER AV SAMLING Østfoldmuseene

Regatta ved Holtekilen søndag 27. august 1893. 

Dampbåt med tilskuere fulgte løpet. Christiania Roklub vant løpet over Ormsund Roklub (stiftet i 1883).

Foto år: 1883.


På dette fotoet er det første innriggerlaget i Norge avbildet. Fotoet er tatt ved Holtekilen søndag 27. august 1893 og viser en regatta mellom Christiania Roklub og Ormsund Roklub (stiftet i 1883). Interessen blant publikum var stor. Christiania Roklub hadde mange passive medlemmer som var tilskuere ved stevner og var med på å gi de påfølgende festlighetene et stilfullt preg. Her ser vi tilskuerne følger med på løpet fra en dampbåt. Christiania Roklub vant løpet.

 • INNGÅR I SAMLING Norsk Maritimt Museum
 • EIER AV SAMLING Norsk Maritimt Museum
 • SKIP Kong Ring (dampskip) Foto år: 1882 

Prins Oscar overrækker pokalen til Fredriksstad Roklub

Foto: Fredriksstad Roklub

Filmen har fått tidsriktig musikk 

Gjenfortalt av MK 

Gratulerer med dagen 144 år 9.mai 2021

Nå starter vi på den 145 sesongen for Norges roere.


Jeg er stolt over å være en av de som elsker roing, det har gitt meg mye helt siden 10 års alderen.

I klubben har det vært stille det siste året, trist men vi kommer sterkere tilbake når vaksinen gjør at vi kan treffes igjen.


Vi har fått positive svar på våre søknader som gjør at vi kan utvikle treningsrommet vårt med nytt utstyr. Snart er romaskinene koblet sammen slik at vi kan holde et innendørs mesterskap, gleder meg.


2 nye båter er bestilt fra Tøger - nybegynnerbåter.


Vi har i vinter fått ny trener Simen Olsen som allerede har 2 nye gutter å trene.


Mastergruppen vår fortsetter å vokse, de trener godt i skog og mark. Gleder meg til at vi kan starte å ro.


Bryggen er lagt ut med ny rampe fra Torp Mekaniske.


Det er startet en prosess om bygging av gjestehavn og bobilparkering nord for oss helt inn til huset vår, vi har lagt inn en protest så vi får se hva som prioriteres i planutvalget. Vi gir ikke opp huset og treningsfeltet vårt uten kamp.


Til dere alle lykke til med den 145 sesongen.


Tekst: Egel

Foto: MK

TURROING I 1919

STARTEN TIL SVERIGE I 1919
STARTEN TIL SVERIGE I 1919
HER I SORT HVIT
STARTEN TIL SVERIGE I 1919
STARTEN TIL SVERIGE I 1919
HER I FARGER
OP FORBI FOSSEN I 1919
OP FORBI FOSSEN I 1919
HER I SORT HVIT
OP FORBI FOSSEN I 1919
OP FORBI FOSSEN I 1919
HER I FARGER

Teksten under er tatt direkte ut av første bind - Historien om Fredriksstad Roklub.


På denne tid var turroningen kommet godt i sving i Fredriksstad. Hver søndag, når veiret var rimelig, gik veien ut i skjærgården eller op i landet; og "roterrænget" ble mere og mere kjendt, og klubbens medlemmer inds tur-roningens store betydning. Nogen rigtig "stortur" hadde vi dog ikke git os ikast med.


Det var vel i 1917, såvidt jeg husker, at vi i Fredriksstad Roklub tilfældigvis stiftet bekjendt-skap med langturroerklubben "Viking".


Jeg ber nu læseren, ikke at ta mig til indtægt for denne art turroing. Her i Fredriksstad har vi ardrig smid planer, om at ro til Indien eller Nord-polen: menvi hadde dog spekulert på en 14 dages eller 3 ukers tur, og jeg tror at overnnævnte bekjendt-skap satte fart i planene.


Jeg tror, som sagt, at det var i 1917, jeg kom en dag ned i båthuset, og der får jeg se en fremmed båt med dansk flag.


I båten sat der en mand med et umådelig langt skjæg, samt en mand til. Jeg hilste på disse karene, men vi hadde ikke vekslet mange ordene, før j eg fik øie på en lang senet krabar, som kom farende like på mig. Han præseterte sig som "Bullerup" eller noget i den retning.


Det var Ventegodt, den kjendte danske langtur-roer. Han var dengang på vei fra Kjøbenhavn, og om jeg ikke tar feil til Nordkap.


Vi snakket endel med guttene, hjalp dem til rette, sa adjø, og ristet på hodet..


Som jeg nævnte, vi blev bibragt litt ærgjerrighet i retning av lange turer, og i 1919 ble planene til virkelighet. Turen blev foretat i en dobbeltsculler og gikk fra Fredriksstad til Fredrikshald op gjennem Tistedalen og indre Østfold over til Sverige og gjennom Dalslandskanalen ned i Vännern. Her-fra gik turen forbi

Söffle til Arvika. Hjemturen gik over en række indsjøer i Värmland og Dalsland, gjennom Stora Lee og over i Ømarksjøen til Ørje. Fra Ørje over landtil Glommen og så ned til Fredrikstad. Hele turen var på ca. 600 km. og varte i 3 uker, strabasiøs, men rik på eventyr og oplevelser. 


Med Fredriksstad som utgangspunkt har man en glimrende anledning til turroing; og det er kun beklagelig, at dette endnu ikke er gåt op for vore roere.

En stamme interesserte turroere er av den største betydningen for en klub, ogdet har altid været Fredriksstad Roklubs ulykke, at man ikke har indset dette. 

Når engång forståelsen av vort glimrende indlandsterræng dæmrer, kan vi vente os ny opblomstring av rosporten i Østfold.Teksten du nettopp leste; var slik de skrev det i 1927.

Under her kan du lese hva skjedde i 2020.

60 års jubilant

Fødseldag: 28.desember


May Britt startet i klubben på 70-tallet som aktiv roer, tok dommerutdanning etter hvert. Var med å starte opp klubben igjen i 1997 ble valgt inn i styret og ble sittende der frem til 2015/16 som sekretær. Hun bleÆResmedlem den 12.mars 2015, klubben i hennes hjerte. Hun er en person du bare kan og må like.


Gratulerer med dagen 

May Britt Westreng.

Foto: MK

I høst ble en aluminiumskassen innkjøpt, den er nå montert på båthengeren vår.

Hans-Kristian ble satt på saken, han fikk sveiset et understellet som passet perfekt til den nye kassa og her ser du resultat.  

138060439_440314297108501_2885998313367956114_n
138585018_817955712320028_3955001200268427767_n
138817208_218477586491330_4419464715908194128_n